Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада посилює Збройні сили


Київ – Збройні сили України приведені у повну бойову готовність. Відповідне рішення ухвалили в неділю на екстреному засіданні парламенту, яке пройшло в закритому режимі. Також Верховна Рада вимагає виведення російських військ з території України та закликає держави-гаранти і міжнародні організації захистити суверенітет та територіальну цілісність України. За словами в. о. президента Олександра Турчинова та прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, вони сподіваються на мирне вирішення конфлікту і докладають для цього усіх зусиль.

Заслухавши очільників силових відомств, парламент ухвалив звернення до країн-гарантів територіальної цілісності України, а також до російського керівництва – з вимогою негайно вивести російські війська з території України.

Між тим, рішення про загальну мобілізацію та запровадження воєнного стану не було, наголошує екс-міністр оборони, народний депутат Олександр Кузьмук.

«Зрозуміло, що Збройні сили України не порівнювані зі Збройними силами Російської Федерації. Але конституційним завданням українських Збройних сил є боронити свою державу та народ, і ніхто в жодному разі в них цю функцію не забере», – каже він.

Путін і Медведєв ухилилися від спілкування з Турчиновим

Верховна Рада доручила Кабінету міністрів негайно збільшити видатки на підвищення обороноздатності Збройних сил, а в разі потреби – негайно подати до парламенту пропозиції щодо внесення змін до держбюджету. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголошує, що впродовж останніх років обороноздатність країни прийшла в незадовільний стан.

«Нами розпочаті перевірки стану Збройних сил і правоохоронної системи. Протягом останніх чотирьох років проти силових структур здійснювалася цілеспрямована диверсія по підриву обороноздатності держави. Цим буде займатися військова і генеральна прокуратури», – зауважує він.

Очільники держави зазначають, що мають намір на даному етапі здолати кризу політичними та дипломатичними методами. За словами Арсенія Яценюка, він регулярно веде переговори із керівниками інших держав та міжнародних організацій.

«Всі держави зробили жорсткі заяви і оцінки дій Російської Федерації на території України», – зауважує він.

Між тим, як зазначає спікер Верховної Ради та в. о. президента Олександр Турчинов, поспілкуватися із російським президентом та прем’єр-міністром йому не вдалося. За його словами, аеропорти України працюють в нормальному режимі, але для нецивільної авіації повітряний простір України перекритий.

У разі потреби, Верховна Рада має намір негайно зібратися на нове екстрене засідання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG