Доступність посилання

ТОП новини

«Група семи» зупиняє участь у підготовці саміту «Групи восьми» в Росії через Україну


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Лідери «Групи семи» промислово розвинених країн світу і чільні посадовці ЄС скоординували в неділю свої зусилля в цьому старому форматі й об’єдналися для засудження порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України.

Лідери Великої Британії, Італії, Канади, Німеччини, США, Франції і Японії заявили, що у зв’язку з цим зупиняють свою участь у підготовці планованого на червень у російському Сочі саміту «Групи восьми» доти, доки «не повернуться обставини, за яких дискусії «Групи восьми» матимуть сенс».

Лідери країн «Групи семи» наголосили, що дії Росії в Україні порушують її зобов’язання за Хартією ООН і за базовим договором із Україною 1997 року.

Ці дії також суперечать принципам і цінностях, на яких діють «Група семи» і «Група восьми», мовиться у спільній заяві.

Її автори закликали Росію вирішувати будь-які занепокоєння щодо безпеки чи прав людини в Україні через прямі переговори чи з допомогою міжнародних спостерігачів або посередників під егідою ООН чи ОБСЄ. Лідери «Групи семи» готові допомогти в цих зусиллях.

За їхніми словами, вони єдині в підтримці суверенітету й територіальної цілісності України і її права самій обирати своє майбутнє. «Ми зобов’язуємося підтримувати Україну в її зусиллях на відновлення єдності, стабільності, політичного й економічного здоров’я країни», – мовиться в заяві.

З цією метою, заявили лідери провідних країн світу, вони підтримають Україну в переговорах із Міжнародним валютним фондом про нову програму кредитування і у втіленні необхідних реформ.

«Група восьми» об’єднує сім промислово об’єднаних країн світу (Велику Британію, Італію, Канаду, Німеччину, США, Францію і Японію), а також Росію, яку прийняли 1998 року до тодішньої «Групи семи». У засіданнях беруть участь також представники Євросоюзу на дорадчих засадах. У старому форматі «Групи семи» продовжували вирішувати тільки фінансово-економічні питання розвинених держав. Цього року у «Групі восьми» головує Росія, яка відтак мала прийняти її щорічний саміт.
XS
SM
MD
LG