Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині через агресію Росії опинилися сотні українських угорців, але вже повернулися


Угорщина – У ніч із неділі на понеділок у прикордонному місті Тисабеч опинилося кількасот українських угорців, потенційних резервістів. За повідомленям одного угорського парламентаря, ці чоловіки не хочуть, щоб їх мобілізували до українського війська.

Про масовий перехід українсько-угорського кордону поблизу КПП Тісабеч-Вилок (Виноградівський район Закарпаття, – ред.) угорським ЗМІ розповів Іштван Апаті, депутат угорського парламенту від праворадикальної партії Йоббік із прикордонного міста Матесалка. За його словами, вночі з українського боку кордон нібито перетнуло до тисячі осіб, що вп’ятеро перевищує денну норму. Цей депутат стверджує, що мав розмову з чоловіками, віком від 18 до 45 років, яких буцімто охопив панічний страх через те, що їх можуть мобілізувати на війну, чого вони аж ніяк хочуть.

В Україні наразі нема загальної мобілізації. Не існує жодних причин панікувати
Жолт Немет
Втім, поліція пізніше спростувала цю цифру. Однак статс-секретар МЗС Угорщини Жолт Немет у понеділок уточнив: «Це – перебільшення. Із Виноградівського району, що на Закарпатті, до Угорщини дійсно вирушило кількасот молодих людей. Але слід прояснити, що в Україні наразі нема загальної мобілізації, і тим більше на Закарпатті. Отож не існує жодних причин панікувати».

МВС Угорщини між тим поширило інформацію, що останнім часом сюди ніхто з українських громадян не звертався з проханням надати їм притулок в Угорщині. Але якщо така необхідність виникне, то імміграційна служба готова розмістити людей, повідомляє МВС Угорщини.

Будапештський журналіст Аурел Іван, який побував у прикордонному місті Тисабеч, так само спростовує заяву праворадикального політика Іштвана Апаті.

«Вчора тут зібралося кількасот людей з України. За словами мера міста Ґустава Леврінца, до них підійшов якийсь український дипломат, котрий заспокоїв молодих людей, сказавши, що про загальну мобілізацію в Україні не йдеться. Після цього багато з них повернулися додому. 31 особа залишилася тут, їх пригостили вечерею, а троє закарпатців навіть заночували», – розповів Аурел Іван.

За повідомленням прикордонної служби Угорщини, зараз у прикордонній зоні досить спокійно. Один літній угорець із закарпатського міста Берегова, який просив не називати свого імені, рішуче заперечив твердження, що нібито громадяни України угорської національності ухиляються від воєнної служби. «Це неправда, – каже він. – Наскільки мені відомо, поки що активно мобілізуються лише добровольці навколо «Правого сектору» в Києві. Але на Закарпатті я про щось подібне не чув».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG