Доступність посилання

ТОП новини

Як змусити Путіна до миру? (Огляд преси)


Київ – Ступінь цинізму й аморальності теперішнього кремлівського імператора просто зашкалює, стверджує газета «День». Видання пише, що настав час змусити Путіна до миру, бо відлік уже йде не на дні, а може, й на години. Катастрофу ще можна відвернути, переконані журналісти. Як це зробити? Експерти видання вважають, що шанс уникнути великої війни збережеться лише в тому разі, якщо сучасні західні лідери збагнуть одну засадничу річ: агресора можна зупинити тільки тоді, коли він побачить: і країна-жертва агресії, і головне – світова спільнота мають можливість політичними, економічними та навіть військовими методами завдати агресорові таких збитків, які для нього є нетерпимими і загрожують владі самого уряду країни-агресора (як мінімум). Газетярі нагадують вислів Гітлера про те, що коли б Франція ще в 1936-му мобілізувала проти нього потрібну кількість дивізій, він би не встояв. Стаття називається «Час вибору, або Як примусити Путіна до миру?».

Війна в Криму з кожним днем стає менш імовірною, проте загроза все ще існує, переконані експерти газети «Україна молода». Ніхто не міг припустити, що ситуація складатиметься саме так. Очевидно, сам президент Росії планував зовсім інший сценарій. Він не очікував, що військкомати України будуть переповнені чоловіками, охочими захищати Батьківщину; його сподівання, що населення Криму і Східної України зустрічатиме російських військових хлібом-сіллю, також не справдилися. У принишклому Сімферополі маніфестація з великим російським прапором зібрала менше сотні осіб. Але найбільшим шоком для Путіна, на думку експертів, став ступінь підтримки України Заходом, зокрема США. Відтак, на сьогоднішній день царські амбіції Путіна відчутно заспокоїлися, переконані експерти. Для України ж на сьогодні перемога полягатиме у двох речах: підтримка міжнародної спільноти та злагодженість усього суспільства. Про це наголошується в матеріалі «Щит і тупі стріли Путіна».

Кабінет міністрів встановив сувору економію бюджетних коштів. Запроваджується заборона на придбання автотранспорту, мобільних телефонів, ноутбуків, здійснення чартерних рейсів, а також витрати на ремонти адмінбудинків, святкових заходів тощо. Також з метою економії передбачається здійснити інвентаризацію державних резиденцій, дач, будинків відпочинку, оздоровчих закладів, які перебувають на балансі органів державної влади. Також для ефективнішого використання страхових внесків державних соціальних фондів уряд обмежив витрати на організацію роботи цих фондів, у тому числі й організаційно-управлінські витрати. Газета «Голос України» пише, що важливість такого рішення важко переоцінити. Експерти видання називають це консолідацією бюджетних витрат, без якої неможливо завоювати довіру інвесторів, передусім МВФ. Це вчасно і з огляду на складну фінансово-економічну ситуацію в Україні й нагальну потребу підтримати коштами Збройні сили. Тепер експерти очікують наступного, не менш важливого, кроку: нормалізації торгів та зростання ефективності у системі державних закупівель. Публікація називається «Призупинити. А що не можна – обмежити».

Частина речей, які були залишені Віктором Януковичем у «Межигір'ї», а пізніше знайдені активістами Майдану, можуть потрапити на аукціони, повідомляє газета «Сегодня». Йдеться, насамперед, про побутові речі, а не майно, що представляє культурну цінність. «Книги і картини будуть віддані в музеї, коштовності – у Нацбанк. Що стосується меблів (шафи, ліжка, столи), то ще не визначено, куди вони будуть передані, але не виключено, що вони будуть продані з аукціону або ж надійдуть у розпорядження Державного управління справами. Заголовок матеріалу: «Ліжко Януковича хочуть «пустити з молотка».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG