Доступність посилання

ТОП новини

На скликаній Росією Раді безпеки ООН засудили дії Росії


Посол Росії в ООН Віталій Чуркін
Посол Росії в ООН Віталій Чуркін
Практично всі промовці на терміновому засіданні Ради безпеки ООН у понеділок, яке скликали на прохання Росії, більш чи менш різко засудили воєнні дії цієї держави в Україні, а також викривали в неправді посла Росії Віталія Чуркіна.

На засіданні, що було відкрите для представників преси, Чуркін повторював позицію Москви, ніби до кризи в Україні призвів переворот у Києві, в якому владу захопили екстремісти, і «озброєні націонал-радикали під антиросійськими й антисемітськими гаслами» заполонили всю Україну.

Він також заявляв, що воєнна присутність Росії у Криму має на меті захист прав людини, бо Україна, за його словами, опинилася на межі громадянської війни. При цьому він посилався на лист від Віктора Януковича, за його словами, «президента України», датований 1 березня, з проханням до президента Росії Володимира Путіна ввести війська в Україну.

Чуркін обурювався, чому у світі ці дії Росії розглядають як воєнну агресію.

Посол США Саманта Павер у своєму виступі відкинула ці заяви і сказала, що фактом є захоплення Росією українського Криму на порушення Хельсінкських прикінцевих домовленостей, міжнародного права і низки російсько-українських угод.

За її словами, дії Росії стали відповіддю на вигадану загрозу: немає ніяких свідчень ні про напади на церкви, ні про напади на росіян за національністю чи про погрози їм, ні про «заборону російської мови».

Павер пояснила погляд своєї країни, що саме тодішній президент України Віктор Янукович порушив домовленість із тодішньою опозицією від 21 лютого, виконання якої вимагає Росія, і втік, тим самим зірвавши ту домовленість.

Представник Франції Жерар Аро нагадав, що, коли Радянський Союз вторгався до Чехословаччини, він використовував ті самі виправдання. Тепер Росія знову вторглася до іншої країни на підставі пропагандистських тверджень. Але в добу інтернету легко переконатися, що російські твердження неправдиві, а дії Росії є окупацією, якою Москва порушила міжнародне право.

Він теж нагадав, що саме втеча на той час президента України Віктора Януковича зробила неможливим виконання угоди 21 лютого.

Посол Великої Британії Марк Лаялл Ґрант, перелічивши деякі заяви засобів інформації і влади Росії, повторив, що вони нічим не підтверджуються. «Очевидно, що влада Росії сфабрикувала ці твердження, щоб виправдати воєнні дії», – наголосив він.

Із загалом схожими, дещо менш гострими заявами виступили представники ще низки країн, які виступили на підтримку територіальної цілісності України і пошуку мирного шляху виходу з кризи, висловлювали глибоку стурбованість і вимагали від Росії вивести її війська на місця базування.

Посол України Юрій Сергеєв у своєму виступі наголосив, що Росія не підтвердила ніякими доказами свої виправдання вторгнення до Криму. Нагадавши, що переведення на територію України додаткових військ Росії, яких там тепер понад 16 тисяч, Росія порушила двосторонні угоди, посол сказав, що Київ досі не отримав офіційної відповіді Москви, на якій підставі Збройні сили Росії незаконно окупують Крим.

Крім того, він нагадав, що в Україні тільки парламент уповноважений ухвалювати прохання про іноземну військову підтримку.

Сергеєв повідомив і інформацію Міністерства внутрішніх справ, що в ніч на вівторок у Криму можлива провокація з убивством кількох російських військових, яку спишуть на українську сторону і тим виправдають подальше введення військ.

Україна не потребує ніякої сторонньої військової підтримки, і Росія має відступити, наголосив Сергеєв.

Він також згадував про те, що зміну влади в Києві, яку Москва називає переворотом, у демократичному світі називають революцією гідності.

Після нього знову взяв слово Чуркін і ще раз повторив ті самі аргументи Росії. Наступні промовці, серед яких були представники США, Британії й України, знову їх відхилили.

Поміж іншим, посол Росії лякав присутніх згадками про «Бендеру і Шушкевича», які, за його словами, воювали під нацистськими прапорами. Він також визнав, що його країна не має ілюзій щодо можливості повернення до влади Януковича; за його словами, не в цьому завдання Росії.

Дискусія в Раді безпеки, в якій Росія має право вето, завершилася без ухвалення якихсь рішень. Після її закінчення представники західних країн уже в неофіційних розмовах наголошували, що Росія так і не змогла подати виправдання своїх дій в Україні.
XS
SM
MD
LG