Доступність посилання

ТОП новини

Слова Путіна дуже далекі від дійсності – прем’єр Польщі


Дональд Туск
Дональд Туск
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав сьогодні «досить нестандартною» прес-конференцію президента Росії Володимира Путіна.

Звинувачення Путіна на адресу Польщі, яка начебто вишколювала учасників протестних дій в Україні, Туск назвав «дуже-дуже далекими від дійсності». За словами польського прем’єра, слова обвинувачення на адресу поляків – це свідчення роздратування Путіна тією роллю, яку Польща відіграє у формуванні політики ЄС та НАТО щодо російської агресії в Україні.

Прем’єр заявив, що Варшава попереджала своїх західних союзників про ймовірні провокативні заяви з боку Росії щодо ролі поляків у подіях на Майдані. «Для мене слова президента Путіна – це де-факто визнання того, що Польща перебуває не там, де цього хотіли б деякі російські політики», – сказав Туск.

Як наголосив польський прем’єр, для України нема легкого сценарію подальшого розвитку подій. «Безконфліктні приязні стосунки між Україною та Росією відійшли в минуле, й відповідальність за це несе Росія. Ми усвідомлюємо, що Україна потребує допомоги, та має рацію канцлер (Німеччини Анґела) Меркель, коли переконує мене, що найбільшою поразкою агресивної політики Росії щодо України буде поступове поліпшення української ситуації, коли Україна ставатиме сучасною державою», – сказав він.

Туск заявив, що Європа, а зокрема Польща, має позитивний план для України. «Я хочу на цьому особливо наголосити, – каже польський прем’єр. – Нервова реакція Росії – наслідок того, що Україна вирішила розпочати певний процес, обрала дорогу на політичний Захід і показала при цьому неймовірну рішучість. Винятковий символ – це українські жертви, люди, які вперше в історії загинули за те, щоб бути у європейській спільноті. Це був ключовий момент, це були ті важливі події, які унеможливили реалізацію плану підпорядкування України».

Але Туск застеріг, що хоч найгіршого варіанту розвитку подій в Україні вдалося уникнути, ще ніяк не можна зітхати з полегшенням і розслаблятися.

Сьогодні посла Росії у Варшаві викликали до Міністерства закордонних справ Польщі, щоб заявити йому протест проти дій Росії у Криму. Ці дії, заявили йому, становлять порушення територіальної цілісності і суверенітету України, Хартії ООН і засад Організації з безпеки і співпраці в Європі і суперечать міжнародним зобов’язанням Росії, зокрема, за її двосторонніми договорами з Україною.

Також сьогодні Польща скликала термінові консультації в НАТО через становище в Україні. За підсумками зустрічі в Північноатлантичному союзі знову наголосили, що Росія продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, а також свої міжнародні зобов’язання, і що НАТО посилить детальне вивчення наслідків нинішньої кризи для своєї безпеки.

У Росії президент Володимир Путін дав сьогодні велике телеінтерв’ю, в якому вкотре повторював твердження Кремля, ніби його дії в Україні «цілком законні і виправдані».
XS
SM
MD
LG