Доступність посилання

ТОП новини

ЄС допоможе Україні на «газовому фронті»


Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв та керівник «Газпрому» Олексій Міллер, резиденція прем’єра «Горки-9», 4 березня 2014 року
Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв та керівник «Газпрому» Олексій Міллер, резиденція прем’єра «Горки-9», 4 березня 2014 року
Київ – Російська компанія «Газпром» із квітня скасовує знижку на постачання газу до України. Очільник російського газового монополіста Олексій Міллер пояснив це тим, що українські партнери не розплачуються вчасно за отриманий газ. На думку експертів, за таких умов українське керівництво має негайно поновити переговори про реверсне постачання газу зі своїми західними сусідами, насамперед – зі Словаччиною. В ЄС заявляють, що готові допомогти Україні вирішити енергетичні проблеми.

Із квітня замість теперішніх 268,5 доларів Україна платитиме за російський газ близько 400 доларів. Відповідне рішення в односторонньому порядку ухвалив «Газпром», пояснивши його тим, що Україна вчасно не розраховується за отриманий газ. Розмір заборгованості в «Газпромі» оцінили в 1,549 мільярда доларів. Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв рішення про повернення до старої ціни назвав абсолютно правомірним.

За словами члена бюджетного комітету, депутата з фракції «Батьківщина» Олега Медуниці, з огляду на подорожчання російського газу потрібно переглянути державний бюджет, хоча це й не позначиться істотно на його показниках.

«Бюджет у будь-якому разі треба буде переглядати, не лише через скасування знижки на газ. Звісно, доведеться фінансувати «Нафтогаз», доведеться фінансувати покриття різниці в тарифах для населення. Але в самому бюджеті ціна на газ має дуже невелике значення – близько 3-4%», – зазначає народний обранець.

Водночас Олег Медуниця зазначає, що минулого року «Нафтогаз» отримав близько 50 мільярдів гривень під державні гарантії. Між тим, дохідна частина бюджету на цей рік становить 392,4 мільярдів гривень.

Реверс знову став актуальним

На думку експертів, за умов, коли Росія повернулася до старої ціни на газ, українська влада має шукати, як денонсувати невигідну угоду, а також негайно поновити переговори про поновлення реверсних поставок блакитного палива.

«Враховуючи те, що Росія сама не дотримується підписаного в 2009 році транзитного контракту, то Україна може почувати себе вільною від виконання низки зобов’язань, зокрема, щодо обсягу імпорту», – каже керівник енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар.

Німецька компанія RWE вже заявила, що готова поновити поставки газу в Україну. Проте, на думку експертів, пріоритетною в цьому питанні є співпраця зі Словаччиною, звідки Україна може отримувати близько половини від потреби імпортного газу.

«Якщо грамотно вести переговори і домовитися про гарантовані обсяги, а також про – певні інвестиції, то, фактично, можна на 90 % позбутися залежності від російського газу», – каже керівник енергетичних програм центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

Словацький уряд також погодився на поставки газу в Україну. Про це у вівторок увечері заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер після наради міністрів енергетики 28 країн-членів Євросоюзу. За його словами, ЄС також допоможе Україні модернізувати газотранспортну систему та сплатити борги за російський газ. Крім ЄС, допомогу для енергетичного сектору України нададуть і США.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG