Доступність посилання

ТОП новини

Черкаський театр Шевченка не належить до «шевченківських об’єктів»?


Черкаський театр імені Шевченка на ремонті
Черкаський театр імені Шевченка на ремонті
Черкаси – У Черкаському театрі імені Шевченка затягнули з ремонтом. Реконструкцію будівлю почали лише торік восени. Завершити його мали до ювілею Шевченка. Однак через відсутність фінансування виконавці зупинили ремонтні роботи. Через це у театрі не змогли поставити шестигодинну мультимедійну виставу «Тарас», прем’єру якої до 200-річчя Кобзаря планував режисер Сергій Проскурня.

З обдертими стінами у вестибюлях, дірками у стелі та старою сценою. Таким зустрічатиме 200-річчя Кобзаря Черкаський академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка.

Протягом півстоліття єдиний в області театр жодного разу капітально не ремонтували. Торік восени оголосили про довгоочікувану реконструкцію до ювілею Шевченка. За 19 мільйонів гривень планували відремонтувати дах та сцену, поміняти вікна, оновити фасад і вестибюлі. Через тендерні процедури підготовчі роботи розпочали лише у листопаді. Однак їх вчасно не профінансували з держбюджету, тож із січня у театрі не проводили жодних ремонтних робіт. В облдержадміністрації таку ситуацію пояснюють ще й тим, що театр не належить до так званих «Шевченківських об’єктів».
«Драмтеатр не розпочинали ремонтувати, тому що брали за основу ті місця, де повинні проходити заходи, і там, де був Шевченко, де він своїми ногами ну не 200 років тому, а 190... Думаю, у 10 років вже напевно побував у всіх цих місцях», – зауважує заступник голови Черкаської облдержадміністрації Михайло Коваленко.

Водночас він запевняє, що вся проектна документація щодо ремонту готова ще з тендерів. Однак директор театру Володимир Осипов нарікає, що жодного разу не бачив макету реконструкції. Хоч неодноразово просив ескізні напрацювання у проектантів та генпідрядника.

«Окрім проектних робіт, повинна бути вироблена дизайнерська розробка, де б ми бачили, яким театр буде після закінчення ремонту. На жаль, таких ескізів ми не отримали. Поки з нами узгодили колір стін, матеріал для стелі та вікна. А цілісної картинки, на жаль, немає. Оскільки тут непередбачено добудови, думаю, тому і не робили дизайнерського проекту», – каже Осипов.
Через ремонт у театрі не відбудеться показ мультимедійної вистави «Тарас»

Між тим через ремонт театру у березні зірвано презентацію театрального проекту «Тарас». Упродовж 2011-2012 років режисер Сергій Проскурня поставив у Черкаському театрі чотири частини тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас». До 200-річчя Шевченка Проскурня збирався об’єднати усі «ескізи» в загальну мультимедійну виставу, яка б тривала більше шести годин.

«Коли закінчити «Тараса» в тому мультимедійному варіанті, який я собі задумував? Виходить так, що театр не готовий до цього. Сцена в аварійному стані, вона не може бути в експлуатації. Тому питання, що далі робити. Бо ансамбль чудовий. Я бачу, що колектив націлений на те, щоби цю роботу закінчувати. Можливо, доведеться шукати інвестора, який візьме на себе зобов’язання, які не бере на себе держава», – розповів Радіо Свобода режисер.

У театрі сподіваються, що роботи в будівлі відновлять одразу після Шевченківських днів. Поки що актори не полишають грати вистави. Щоправда через ремонт вестибюлів на другому та третьому поверхах глядачів приймає лише партер.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG