Доступність посилання

ТОП новини

Велика брехня Путіна про Україну


Фашисти керують Києвом, маса біженців рушила з України в Росію, розгул антисемітських нападів, атаки на православні церкви. Це лише частина із брехливих, спотворених історій, котрі російські ЗМІ поширили в останні дні, намагаючись якомога більше нагнітати ситуацію довкола України. Експерти розглядають цю інформаційну війну Кремля як спроби закласти основи для повзучого військового втручання режиму Путіна в Україні.

Російські ЗМІ мають нині на меті всіляко підтримати версії Кремля з виправдання військового втручання військ Путіна в Криму та можливого розширення фронту російської інвазії на східні області України. Тому й чути щодня з телеканалів Москви й інших російських ЗМІ про нібито «напади на етнічних росіян в Україні», «масовий наплив біженців з України до Росії», «антисемітські напади», «прихід до влади у Києві фашистів».

Але, як видно, більша частина з цієї інформації очевидна брехня, коли вона з’являється з невідомих джерел у ЗМІ та використовується російськими політичними лідерами і навіть західними ЗМІ. Це явище в інформаційному світі подібне до ситуації, змальованої в американському фільмі Wag The Dog («Метляти собакою»), в якому фахівці з формування громадської думки використовують ЗМІ, щоб зліпити на швидку руку базу для підтримки неіснуючої війни. Такий собі «собачий хвіст, який крутить собакою».

Катрін Фіцпатрік, американська письменниця і перекладач, котра має і свій живий блог в інтернеті, коментуючи висвітлення подій в Україні російськими ЗМІ, зазначає: «Це все те, як розпочинають війни. Як вони кажуть, «правда – перша жертва війни». І ми дійсно бачимо такий шлях Росії сьогодні. Я вважаю, що вони справді безвідповідальні. Вони розпалюють ненависть та намагаються швидко поширювати паніку. Люди у таких регіонах, як Харків, дивляться російське телебачення. Вони можуть дивитися й місцеві канали, але вони залежать від московських каналів та багато-хто навіть не звіряє це».

Фіцпатрік додає, що вся ця пропаганда потрібна російським законодавцям для виправдання ухвалення підтримки агресії Путіна в Україні та прикриття перед світом агресивних дій Росії її послом в ООН Віталієм Чуркіним. Фіцпатрік також вразило те, що інформація Чуркіна в ООН про напади на знамениту Києво-Печерську лавру в Києві виявилася брехнею.

Шквал брехні російських ЗМІ про Україну

Російські ЗМІ також поширили брехливу інформацію про те, що нібито понад 650 тисяч українців перейшли кордон із Росією з південного сходу України з початку року. Однак верховний комісар ООН у справах біженців наголосив, що такого насправді не спостерігалося. Українські блогери навіть виявили факт, що російські ЗМІ ілюстрували їхні повідомлення недатованими фотографіями, на яких були лише фіксації людей на пішому переході Шегині на кордоні України з Польщею.

Інші історії хоча й мали фактично місце, але безпідставно перекручуються російськими ЗМІ. Наприклад, у ніч з 27 на 28 лютого невідомі вандали розписали стіни синагоги в Сімферополі. Так от російські ЗМІ повідомили, що цей антисемітський акт здійснили націоналістичні ультрас із «Правого сектору». Хоча сам «Правий сектор» спростовував це, як і місцевий керівник єврейської громади Олександр Ендін, який сказав Радіо Свобода: «Я не думаю, що це був «Правий сектор». Я вважаю, що хтось використав їхню символіку для дестабілізації ситуації в Криму».
Хтось працює під Правий сектор, щоб у Криму була дестабілізація – Олександр Гендін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Головний рабин України, Яків Блайх сказав у вівторок, що головна загроза для українських євреїв – «провокації, котрі організовує Росія» та додав, що «таким провокаційним шляхом нацисти діяли, коли хотіли захопити Австрію».

Російський міністр оброни Сергій Шойгу заявив у коментарі агентству «Інтерфакс» у середу, що фотографії військових транспортних засобів з російськими номерними знаками в Криму є «брутальний бруд» і провокацією. Він вкотре повторив офіційне твердження Москви, що там нібито не знають походження збройних підрозділів, котрі блокують українські війська в Криму. Тим часом українські журналісти розмістили на Youtube відео, де російський вояк у Криму прямо каже, що він із російської армії.


Російський соціолог Лев Ґудков, директор незалежного Центру Левади, сказав Радіо Свобода про те, що він вважає фундаментальною основою пропаганди: «Дуже важливо враховувати в пропаганді якраз витіснення будь-якої альтернативної версії того, що відбувається, будь-якої альтернативної інформації. Внаслідок цього люди, навіть не вірячи чи сумніваючись у тому, що каже офіційна інформація, вони не в змозі мати доступ до інших версій розуміння подій. На цьому вибудовується якраз ефект пропаганди».

І, як зауважує вже згадана Катрін Фіцпатрік, зусиль українських ЗМІ поки що не досить, щоб долати такий шалений потік дезінформації про Україну в російських засобах інформації.

Матеріал підготували Василь Зілгалов та Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG