Доступність посилання

ТОП новини

ЄС надає Україні 11 мільярдів євро і заарештовує гроші 18 осіб


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Брюссель – Єврокомісія реагує на військово-економічний тиск Росії на українців грошовими та торговельними заходами на підтримку економіки України. У середу в цій брюссельській євроустанові вирішили розробити для Києва пакет допомоги, що передбачатиме надання Україні щонайменше 11 мільярдів євро. Сума значна, розрахована на декілька років, але Брюссель хоче допомогти не лише грошима, а й, скажімо, забезпеченням реверсного постачання газу та одностороннім впровадженням у дію положень зони вільної торгівлі, яку не захотів укладати з ЄС екс-президент Янукович.

Програма грошової підтримки, яку об’єднана Європа має намір надати українцям, загалом сягає 11 мільярдів євро, що можуть бути виділені протягом наступних кількох років. І саме так відповідає Європейська комісія на кризу, що є справжньою загрозою стабільності і навіть миру на континенті за багато років», – заявив у Брюсселі голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

«Сьогодні Європейська комісія визначила пакет підтримки України. Це наш внесок у завтрашню зустріч щодо ситуації в Україні голів держав та урядів ЄС. У цьому пакеті зібрана загальна підтримка в сумі щонайменше 11 мільярдів євро протягом найближчих декількох років – як з бюджету Європейського союзу, так і з боку міжнародних фінансових установ, що знаходяться в Євросоюзі», – заявив Баррозу після спеціального засідання колегії за участю всіх профільних єврокомісарів, додаючи, що допомога має на меті підтримати відданий та орієнтований на реформи український уряд.

Характерно, що водночас із пакетом допомоги ЄС наклав арешт та заявив, що має намір відшкодувати, присвоєні 18 особами, українські державні кошти.

Крім того, ціла низка кроків торговельно-економічного характеру буде розроблена Євросоюзом, щоб вивести Україну з нинішньої кризи. Один із таких намірів – одностороннє впровадження положень ще не підписаної угоди про зону вільної торгівлі, пояснює Жозе Мануель Баррозу.

«Європейська комісія готова запропонувати Раді ЄС та Європейському парламенту достроково застосувати в односторонньому порядку положення про імпорт товарів із угоди про глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі та угоди про асоціацію, які ми готові підписати. Це означає мільйони збережених платежів на імпортні мита», – зазначив Баррозу.

Газовий реверс із ЄС може забезпечити 90 відсотків потреби України – експерт

Іншим важливим кроком для підтримки України має стати можливість забезпечення її газом із реверсних газотранспортних коридорів. З огляду на це, нинішня програма допомоги з боку співдружності також гласить, що Європейський союз шукає можливості в короткі терміни так організувати свою газотранспортну систему, щоб бути повністю готовим до реверсного надходження газу в Україну.

Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, Україна може на 90 відсотків задовольнити потребу в поставках імпортного газу через європейські реверсні коридори.

Отже, як пояснює Жозе Мануель Баррозу, пакет допомоги від ЄС включатиме негайні, короткотермінові та довготермінові заходи, що передбачають торговельну, економічну, технічну та фінансову підтримку України.

Втім, щоб ця допомогова програма розпочалася, потрібно ще отримати «зелене світло» від країн-членів ЄС, а у деяких пунктах, ще й підтримку Європейського парламенту. Голова Єврокомісії у цьому сенсі каже, що сподівається на чітку одностайну підтримку цього пакету заходів на позачерговому саміті ЄС, який у четвер скликається через окупацію частини української території російськими збройними силами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG