Доступність посилання

ТОП новини

Російське мистецтво Києва проти інтервенції Росії


Київ – Російська культура в Україні не потребує захисту російських танків та автоматників – таку спільну думку висловили українські музейники й театрали, які спеціалізуються на російському мистецтві. Щоб показати всю абсурдність вторгнення російських військ у Крим та політичного тиску Росії на Україну, вони обіцяють просувати свої мистецькі проекти в південно–східні регіони України, та завітати з ними до найбільших російських міст. Політологи вважають такі кроки з боку інтелігенції ефективною протидією пропаганди Кремля, однак не очікують, що найближчим часом це зменшить градус військового протистояння у Криму.

Російська культура в Києві та інших містах України успішно розвивається і не потребує захисту з боку Російської Федерації, етнічні росіяни не зазнають гонінь. Більше того, культурне життя різних народів, які живуть в Україні, тісно інтегроване – з такою заявою виступили сьогодні провідні діячі російської культури в Києві. До заяви долучилися народна артистка України Лариса Кадочникова, директор музею Пушкіна Наталя Тішаєва, художній керівник Театру російської драми Михайло Резнікович та інші очільники театрів, музеїв та мистецьких проектів, які опікуються в Україні російською культурою. Культурні діячі як один заявляють, що нині найбільшою загрозою для їхньої діяльності є агресивна зовнішня політика Кремля та, зокрема, вторгнення російських військ до Криму.

Зокрема, київські театрали та музейники мають спільні проекти з російськими колегами, і зараз останні телефонують і цікавляться в своїх українських партнерів, чи не зазнали вони «нападів бандерівців». І дуже дивуються, дізнавшись, що всі ці заклади працюють, і за час Євромайдану в них не розбили жодного скла.

Діячі російської культури в Києві наголошують, що їхня робота невіддільна від культури української. До прикладу, вистава про Тараса Шевченка в Театрі російської драми нині йде двома мовами, українською та російською, оскільки Шевченко писав ними обома. В умовах політичної напруги, яка має місце на півдні та сході України, митці налаштовані просувати свої проекти в ці регіони, щоб переконати їх мешканців, що зміна влади в Україні їм не загрожує. Окремі вистави та експозиції з Києва в найближчі місяці вирушать до Москви та Петербурга.

Про те, що змусило українських представників російської культури вдатися до такого кроку, Радіо Свобода пояснив Юрій Вакуленко, директор Національного музею російської культури в Києві.

Росіяни, позбавлені правдивої інформації про Україну
Юрій Вакуленко
«На жаль, росіяни, позбавлені правдивої інформації про Україну, вони думають про Україну зовсім інакше, ніж ми. Це ми обурюємося: як вони могли, іти брат на брата? Але це не проблема відносин Росії та України: за 23 роки національний месидж, національна ідея в Україні майже не отримувала свого розвитку. Ми – світлий, життєрадісний народ, любимо свою країну. Але забуваємо, що для її збереження треба вдаватися до певних дій. Я народився не в Україні, але за походженням я українець. Коли я пояснюю своїм російським знайомим одну важливу річ, вони починають мене розуміти: коли про Україну кажуть погано, в мене виникає якийсь внутрішній опір, і навіть лють», – підсумовує директор музею.

Протест російського мистецтва руйнує систему пропаганди Кремля –– політолог

Такі заяви представників російської культури в Україні можуть суттєво вплинути на громадську думку громадян Росії та мешканців південно-східних регіонів України, вони є елементом протидії російській пропаганді, вважає російський політолог українського походження Олеся Яхно. Втім, що такі дії в інформаційному просторі навряд чи зможуть вплинути на перебіг військової інтервенції в Криму, припускає Олеся Яхно.

Кремль переконував російських та українських громадян, що владу в Києві захопили бандерівці та нацисти
Олеся Яхно
«Така реакція з боку російської інтелігенції України важлива: не з точки зору впливу на дії російської влади, бо на неї важко впливати. Водночас – це хороша протидія пропаганді, за допомогою якої Кремль обґрунтовує своє військове втручання. Гарною ідеєю є те, що російська інтелігенція приїжджатиме зі своїми проектами (з Києва) на схід та південь України та в Росію. Подібними діями Україна підриває самі засади російської міфотворчості, – наголошує політолог. – Так, Кремль переконував російських та українських громадян, що владу в Києві захопили бандерівці та нацисти, а тим часом нова влада призначає керівником Дніпропетровської області одного з лідерів єврейської громади в Україні».

За спостереженнями Олесі Яхно, пропаганда російської влади стосовно вторгнення до Криму стає дедалі менш ефективною завдяки соцмережам: інформація про те, що представники різних національностей в Україні почуваються добре та не потребують захисту, доходить і до пересічних росіян, які донедавна брали інформацію про сусідні держави лише з телебачення.

Між тим, в соцмережах з’являється дедалі більше блогів російських туристів та українців російського походження, які підтримують українську революцію та виступають проти військової агресії Москви.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG