Доступність посилання

ТОП новини

Гроші Заходу самі по собі не рятують, потрібні реформи – експерт


Київ – Настав час змінювати саму суть підходів України до отримання та використання міжнародної фінансової допомоги, а не лише підраховувати обсяг коштів, потрібних для вливання в держбюджет та економіку, наголошують експерти. У той час як Україна переживає російську військову окупацію Криму, ЄC, США й МВФ готові надати країні, поміж іншого, фінансову й економічну допомогу. Експерти наголошують на тому, що віднині будь-які іноземні фінансові ресурси мають виділятися виключно в обмін на складні, а часом одверто непопулярні реформи, як-от перегляд політики державних видатків, реформа державного управління, судова реформа, усунення надмірних адміністративних барєрів для бізнесу. Уряд Арсенія Яценюка повинен бути готовим перетворитися на, так би мовити, «політичний труп», тобто втратити своє політичне майбутнє, гарантувавши майбутнє Україні.

Вже протягом кількох тижнів Київ може отримати від Єврокомісії погоджену грошову макрофінансову підтримку в сумі 610 мільйонів євро.

Фінансова частина пакету від ЄС, запропонована Єврокомісією, поміж іншого, містить 1,6 мільярда євро позик та макрофінансової допомоги. Передбачені також 1,4 мільярда євро у формі грантів, з яких 600 мільйонів можуть надійти протягом наступних двох років. Голова Єврокомісії додає, що плануються ще 3 мільярди євро від Європейського інвестиційного банку на 2014-16 роки.

Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу відзначає, що буде створений міжнародний донорський механізм для України.

«Щоб координувати зусилля міжнародної спільноти й міжнародних фінансових інституцій з підтримки України, ми пропонуємо створити спеціальний механізм координації донорів», – повідомив очільник Європейської комісії.

Путін хоче рятувати своїх експортерів від екстраординарної ситуації в Україні

Після зустрічі з державним секретарем США Джоном Керрі прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що ця країна також може надати Україні фінансову допомогу. Він не повідомив деталей домовленостей і не уточнив суми можливої фінансової допомоги, зазначивши, що деталі будуть тоді, коли будуть підписи під реальним обсягом економічної допомоги, яку США готові виділити Україні. Американські чиновники раніше оголосили, що Вашингтон готується надати 1 мільярд доларів Україні.

Тим часом і президент Росії Володимир Путін, який отримав від Ради Федерації одностайний дозвіл на початок війни з Україною, тобто введення до сусідньої країни російських військ, вирішив не залишитися осторонь від дискусій щодо потреби України у фінансовій підтримці. На зустрічі голів країн-членів Митного союзу він посилався на екстраординарність ситуації в Україні, не визнаючи, що сам приклався своїм військовим вторгненням до її створення.

«Екстраординарна ситуація, яка склалася в Україні, викликає серйозне занепокоєння. Українська економіка перебуває у дуже важкій кризі. Можливі негативні наслідки й для ринку Митного союзу, тому потрібно разом подумати над тим, щоб ужити задля захисту наших виробників та експортерів, також відпрацювати параметри подальшої співпраці з Україною. Безумовно, нам потрібно зробити все, щоб допомогти нашим партнерам вийти з тієї складної ситуації, в якій вони перебувають», – заявив Путін.

Важливі не стільки певні суми кредитів, як зменшення потреби в них – експерт

Старший консультант Київської школи економіки Володимир Дубровський пояснює, що фінанси, які, приміром, ЄС готується надати Україні, призначені безпосередньо для проведення конкретних реформ, а не проїдання чи латання дір.

«Це допомога на кшталт тієї, яку ЄС надавав усім країнам, які підписували угоди про асоціацію для того, щоб вони могли провести економічні реформи й не тільки їх, а також, скажімо, реформу державного управління. Ці реформи дають змогу скористатися з переваг, які надає зона вільної торгівлі з Євросоюзом», – зауважує експерт.

Директор Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Олег Устенко наголошує на тому, що настав час змінювати сам підхід до пошуку та отримання Україною фінансової допомоги й кредитних ресурсів від іноземних донорів. Потрібно говорити насамперед не про суми, а про те, як зменшити потребу в них. З-поміж першочергових завдань – зменшення дефіциту державного бюджету в умовах росту економіки. Для цього уряду Арсенія Яценюка треба бути морально готовим до втрати політичної популярності.

Який обсяг кредитних ресурсів потрібен Україні?

Виникає питання: який обсяг кредитних ресурсів потрібен для порятунку та реформування української економіки? Приміром, свого часу, для рятунку грецької економіки ЄС виділив 130 мільярдів євро. Міністерство фінансів України повідомило, що плановий об’єм фінансової допомоги Україні від західних партнерів в 2014-2015 роках складатиме 35 мільярдів доларів.

Потрібно зменшити дефіцит державного бюджету, а останнє, своєю чергою, передбачає проведення непопулярних реформ
Олег Устенко
Обсяг кредитного ресурсу, який загалом потрібен Україні на сучасному етапі, економіст Олег Устенко оцінює так: «Я б сказав, що він не такий значний, як здається на перший погляд. У нас дуже погана економічна ситуація, але її можна й потрібно вирішити. Цей уряд каже, що він політичний труп, тобто його завдання не знайти кошти. Насамперед вони повинні не гроші для нас шукати в розмірі, приміром, 35 мільярдів доларів, а скоротити ту кількість коштів, яка в принципі потрібна. Це означає, що потрібно зменшити дефіцит державного бюджету, а останнє, своєю чергою, передбачає проведення непопулярних реформ».

Олег Устенко нагадує, що лише з МВФ Україна в минулому тричі відкривала програми співпраці й не виконували їхніх вимог, бо це вимагало непопулярних реформ. Повторення цих помилок Україна не може більше собі одзволити.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG