Доступність посилання

ТОП новини

Будинки кримських татар позначають хрестиками – очевидець


У Львів на тимчасове проживання з Криму приїхали 12 родин, більшість із них діти. Вони відгукнулись на запрошення місцевої влади. Утричі більше нині є мешканців області, які зголосились прийняти кримчан, аніж тих, хто виявив бажання приїхати.

Зустрічати кримчан прийшли львів’яни, які одразу ж забрали людей до себе додому.

«Така біда там, треба мати милосердя і відчувати людський біль. Ми живемо великою родиною, але це моя християнська позиція, ми є патріоти і хочемо людям допомогти», – пояснила пані Іванка зі Львова.

Кримська татарка Ельзара, котра проживає у Львові, зустрічала маму і двох своїх племінників із Сімферополя. Її сестра вже приїхала у Львів з трьома дітьми з Бахчисараю і розповіла, що там невідомі особи ставлять хрестики на будинках кримських татар.

«Не думаю, що когось хочуть вбивати, але це те, щоб налякати однозначно. Мій тато рік тому помер і я рада що він цього не бачить, що Росія знову хоче нас репресувати. Він пережив це, йому було 3 роки, коли їх як худобу везли у вагонах у Сибір, там жили у землянці. У нас немає іншої землі, лише Крим Ми не будемо жити при Росії. Куди нам? Лише Туреччина може прийняти», – зі сльозами говорила жінка.

Її 11-літній племінник Рустим, який лише вчора приїхав з Криму, каже, що на вулицях порожньо, лише зрідка їздять машини, школа не працювала. Його сім’я проживає якраз біля військової частини. «Їх потрібно виганяти, чому вони прийшли до нас?» – каже хлопчина.

Ситуація у Криму напружена

Рустим тимчасово відвідуватиме львівську школу, як інші дітлахи, які з батьками приїхали у Львів. Чоловік і дружина Муратових прибули у Львів заради своїх чотирьох дітей. Будинок, машину, сад і виноградники все залишилось у рідному селі неподалік Феодосії.

«Дуже ситуація напружена. Ситуацію нагнітають, люди збираються всі і кримські росіяни і татари, щоб охороняти свої поселення, мечеті, всі бояться. Ніколи не думав, що так може бути. Це нагла агресія, просто агресія, немає слів, щоб це визначити. Як всі будували свій будинок 20 років, важкою працею заробляли, як могли заробляли», – говорив чоловік крізь сльози.

Дев’ять родин зібрали необхідні речі і виїхали з Криму, почувши запрошення від місцевої влади Львова. Люди у паніці, але кажуть, що за ними поїде дуже багато кримських татар.

«Одну сім’ю поруч із нами побили невідомі люди і ця сім’я в реанімації. Я виїхала з 5 дітьми, донька вагітна залишилась, не захотіла їхати без чоловіка. Військові з кулеметами, а кримська влада каже, що нас оберігає. Росія хоче організувати щось серйозне, але ми хочемо бути лише в Україні», – наголошує кримська татарка з Білогорська, що біля Сімферополя.

Місця на Львівщині достатньо

Кримчани вірять, що недовго будуть на Львівщині. Вони мешкатимуть у львівських родинах і в санаторіях. Місця достатньо для всіх, хто планує приїхати, говорить Оксана Якимець, начальник департаменту соціального захисту Львівської обладміністрації.

«Ми готові приймати навіть немовлят, бо маємо можливість надавати послуги. Якщо буде потреба, то керівники санаторіїв приймуть їх і ще нададуть оздоровчу допомогу. Я захоплена нашими людьми, бо вони постійно дзвонять і хочуть взяти людей», – каже Оксана Якимець.

Також у Львів приїхало чимало кримчан приватно, у неформальній розмові мешканки Ялти розповіли, що на вулицях їхнього міста почастішали пограбування. Російські «казаки» вдираються у будинки, забирають у людей на вулицях телефони і гроші.

Понад півсотні родин, а це більше аніж 200 осіб, зголосились на гарячу телефонну лінію з бажанням приїхати. Львів’яни і мешканці області запропонували проживання для 350 людей.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG