Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: порушення Росією суверенітету України не залишиться без відповіді


Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) на зустрічі в резиденції посла Росії в Парижі, 5 березня 2014 року
Сергій Лавров (л) і Джон Керрі (п) на зустрічі в резиденції посла Росії в Парижі, 5 березня 2014 року
Порушення Росією суверенітету України не залишиться без відповіді, заявив у середу державний секретар США Джон Керрі після переговорів із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим щодо становища в Україні.

«Росія зробила вибір, і ми дуже чітко дали знати, що вважаємо цей вибір хибним, вибір ввести війська до Криму», – сказав він після кількагодинної зустрічі в Парижі.

За його словами, порушення Росією суверенітету України «об’єднало весь світ у підтримці українського народу».

Керрі повідомив, що, хоча цього дня прориву не досягли, певний «конкретний прогрес» був, і він продовжить із Лавровим «інтенсивні дискусії» наступними днями. Він висловив сподівання, що це все ж приведе до деескалації напруженості у кризі, що Росія відведе свої війська у Криму на місця базування і погодиться на роботу в Україні міжнародних спостерігачів.

Відповідаючи на запитання журналістів, держсекретар додав, що позиція США в питанні України не змінилась анітрохи. Він також підтвердив, що пропонований пакет санкцій проти Росії Європейського союзу, представники якого теж були присутні на переговорах у Парижі, залишається реальною можливістю. Ці санкції розглядатиме в четвер саміт Євросоюзу, якщо Росія не піде на деескалацію.

Він також не став надавати великого значення тому, що російський міністр не зустрівся з нинішнім головою МЗС України Андрієм Дещицею, який теж перебував у Парижі. За словами Керрі, щодо цього він і так мав «нульові очікування».

Зі свого боку, Лавров, вийшовши з переговорів, узагалі не став їх коментувати, сказавши тільки, що вони ще продовжаться.
XS
SM
MD
LG