Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст: проведення референдуму в Криму є незаконним


Рішення Верховної Ради Криму про проведення референдуму в автономії є незаконним, заявляє міністр юстиції Павло Петренко.

«Питання про референдум є незаконним, оскільки питання про зміну статусу Криму не підлягають розгляду на місцевих референдумах, це питання загальнонаціонального референдуму», – сказав він.

Петренко зазначив, що рішення про проведення референдуму було ухвалено з порушенням процедури.

Глава Мін’юсту стверджує, що нинішнє рішення в Криму ухвалювалося під тиском військ. «Вихід один – виведення російських військ із території Криму, і Верховна Рада України готова з Верховною Радою АРК розробляти нову редакцію Конституції відносно розширення повноважень АРК, зокрема економічних повноважень. Це було в нашій передвиборчій програмі», – сказав Петренко.

Міністр додав, що Україна готова делегувати більше повноважень місцевим органам влади для того, щоб «запрацювало повноцінне місцеве самоврядування».

«Крим – це територія України. Жителі Криму, напевно, вже відчули, що перебування там російських військ передусім зашкодить самим жителям Криму», – сказав він.

Петренко прогнозує, що курортний сезон в автономії буде зірваний. Водночас він запевнив, що влада України виконає свої зобов’язання із наповнення місцевого бюджету автономії.

Верховна Рада Криму на сьогоднішній закритій позачерговій сесії ухвалила рішення про приєднання до Росії. Також депутати проголосували за призначення референдуму про статус півострова на 16 березня. На референдум виносяться два альтернативі питання: «Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?» або «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?».
XS
SM
MD
LG