Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможуть санкції проти Росії? (Світова преса)


Дотеперішня спроба США посадити Україну і Росію за стіл переговорів не дала позитивного результату. З огляду на це в американській столиці точаться дискусії щодо того, хто програв Україну, і що робити далі. В Європі, тим часом, розмірковують над тим, чи запроваджувати санкції проти російського керівництва за початок воєнної агресії проти України.

Газета New York Times повідомляє, що спроба Сполучених Штатів організувати зустріч українського та російського дипломатів провалилася у середу. Разом з тим, шеф американської дипломатії Джон Керрі та його російський колега Сергій Лавров заявили, що найближчими днями потрібно провести більше консультацій. На думку кореспондента газети, ці слова залишили відкритою можливість деескалації нинішнього конфлікту в Україні, найбільшої конфронтації між Заходом і Росією з часів Другої світової війни.

Криза, на думку кореспондента газети, залишається надзвичайно гострою, адже спеціального посланця ООН Роберта Серрі буквально виштовхали з Криму, який він був змушений залишити. Тим часом, внаслідок консультацій у рамках НАТО на прохання східноєвропейських членів Північноатлантичного альянсу, Пентагон надішле шість американських літаків F-15 та літак-дозавправник KC-135 для патрулювання повітряного простору Балтійських країн. Також Пентагон планує спільні навчання з польськими повітряними силами.

Газета Washington Post розповідає про дебати в США з приводу того, хто довів нинішньої до ситуації в Україні. Оглядач газети пише, що республіканці звинувачують президента Барака Обаму в тому, що росіяни почали діяти агресивно.

Колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані говорить, що російський президент діє з блискавичною швидкістю, отримуючи дозвіл на використання війська від парламенту протягом 15 хвилин. Американський президент не може похвалитися такою швидкою взаємодією із законодавцями. Це справжній лідер, говорить Джуліані. Але чи не є це прерогативою диктатора, відповів йому ведучий телеканалу Fox News, на якому виступав Джуліані.

Попри запеклі дебати, автор коментаря вважає, що у Вашингтоні було досягнуто консенсусу щодо двох головних питань: США не братиме участь у конфлікті за допомогою зброї, але використовуватиме усі інші доступні методи тиску, щоб зупинити напад Путіна на суверенітет України.

Європейці тим часом не можуть домовитися про санкції. Британський діловий щоденник Financial Times пише, що ЄС залишається глибоко поділений у цьому питанні. У понеділок міністри закордонних справ домовилися про застосування «націлених заходів» щодо російського керівництва для того, щоб змусити їх до деескалації ситуації внаслідок вторгнення до Криму.

Країни Східної Європи, які побоюються вторгнення Москви до Східної України, закликають до санкцій, вбачаючи в них єдиний спосіб змусити Путіна забрати військо назад до російських казарм. Західні європейці, на чолі з Німеччиною, кажуть, що нові заходи можуть бути не потрібними, бо Путін уже зупинився перед натисканням на кнопку. На думку головного дипломата ЄС Катрін Аштон, для того, щоб уникнути санкцій, Путін повинен вивести військо з України. Проте, на думку Німеччини, можливо, буде достатньо, якщо в Москві почнуть розмовляти з керівництвом у Києві.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG