Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США: Крим – це Україна


Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Римі, 6 березня 2014 року
Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) на зустрічі в Римі, 6 березня 2014 року
Державний секретар США Джон Керрі наголосив у четвер, що «Крим – це частина України, Крим – це Україна».

США підтримують територіальну цілісність України, і будь-яке рішення стосовно будь-якої частини України можна ухвалювати тільки з участю її уряду, повторив держсекретар на прес-конференції, перебуваючи в італійському Римі.

Також будь-який референдум щодо України має цілковито відповідати українському законодавству, додав він після зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Керрі наголосив, що Росія зробила свій вибір і пішла на ескалацію становища, ввівши війська до Криму. «Ми віримо, що Росія тепер має можливість… зробити правильний вибір і піти на деескалацію», – сказав держсекретар.

Згадуючи про ухвалені раніше в четвер санкції США проти Росії через її дії в Україні, він додав, що США теж зробили свій вибір: президент Барак Обама «чітко дав знати, що ми не можемо дозволити Росії чи будь-якій іншій країні безкарно порушувати міжнародне право».

«У міжнародній спільноті немає місця такій агресії, таким крокам, які ми бачили у Криму в Україні останніми днями», – заявив Керрі.

За його словами, США мають за краще повернення до нормального стану, за якого будуть дотримані права народу України і територіальна цілісність і суверенітет української держави.

Як сказав Керрі, він і Лавров погодилися не припиняти контактів, щоб спробувати знайти вихід і вирішити ситуацію шляхом переговорів.

Захід, додав він, виступає за створення контактної групи для залагодження кризи. Але, сказав Джон Керрі, Україна дала чітко знати, що погодиться на таку групу тільки за умови прямих переговорів Москви з Києвом; Росія наразі відкидає цю можливість.

Раніше в четвер Сполучені Штати запровадили візові обмеження проти причетних до дестабілізації України посадовців та інших осіб, а президент Барак Обама своїм указом дав право й на ширші санкції проти таких осіб, і фізичних, і юридичних, обсяг яких можна змінювати залежно від подальших дій Росії щодо України.

Також Європейський союз вирішив цього дня зупинити переговори з Росією про пом’якшення візового режиму і про новий договір про співпрацю через її дії в Україні й попередив, що розгляне й замороження активів і візові обмеження проти російських посадовців, якщо Росія не почне переговорів із владою України «протягом наступних кількох днів».
XS
SM
MD
LG