Доступність посилання

ТОП новини

Спільні патрулі ДАІ та євромайданівців у Дніпропетровську: взаємодія чи піар?


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську провели перший в історії України спільний інструктаж для працівників дорожньо-патрульної служби ДАІ та представників громадськості – активістів Євромайдану, які безкоштовно допомагатимуть у патрулюванні. Спільні екіпажі вже працюють на вулицях, повідомили у міліції. А втім одне з громадських об’єднань заявляє: серед волонтерів є люди, які слабко орієнтуються в правилах дорожнього руху, відтак не можуть належним чином контролювати роботу правоохоронців на дорогах.

За даними з обласної міліції, на вулиці регіону вже виїхали сотні спільних екіпажів працівників ДАІ та громадських активістів – представників ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Правого сектору» тощо. На кожен екіпаж – по одному волонтеру. Правоохоронці зазначають: це має зробити «співпрацю міліції з громадськістю більш організованою та дисциплінованою».

«Це охорона громадського порядку й певна форма громадського контролю за діями співробітників міліції. Тобто присутність в патрулі представника громадськості накладає додаткову відповідальність на працівників внутрішніх справ. Представник громадськості здійснює контроль», – зазначив заступник начальника обласного управління міліції Сергій Третьяков.
Це охорона громадського порядку й певна форма громадського контролю за діями співробітників міліції
Сергій Третьяков

Водночас громадське об’єднання «ЗОВ» («Закон один для всіх») зафіксувало на камеру, як після 20 хвилин спільного патрулювання кількох громадських активістів висадили з авто. Відео вже з’явилось в інтернеті. Координатор об’єднання «ЗОВ» В’ячеслав Поїздник вважає: таким чином, акція з взаємодії ДАІ та громадськості перетворилась на піар.

«Я розцінюю це як піар-акцію. Ми бачили: активісти через 20 хвилин втікають з екіпажів чи їх висаджують. Вони свою роль відіграли і просто пішли. У них в завдання входить допомога інспекторам ДАІ й контроль інспекторів ДАІ. Але, щоб контролювати ДАІ, треба знати, що їм можна, а що ні, знати базові принципи, знати хоча б правила дорожнього руху. А ці люди ПДД не знають зовсім. З чотирьох чи п’яти людей, з якими я спілкувався, тільки один відповів на всі питання правильно. Решта навіть не змогли відповісти на елементарне питання, чи можна проїздити на жовте світло світлофора перехрестя», – сказав у коментарі Радіо Свобода громадський активіст.

Прийом до лав зробили жорсткішим

Керівник громадської організації «Самооборона Батьківщини», депутат Кіровської райради Олександр Панченко звинувачення в спробах піару відкидає. За його словами, кілька волонтерів, які залишили патрульні авто, мали на меті дискредитувати саму акцію й політичні сили, які до неї долучились.

«Ми проводимо запис людей, добровольців, які приходять у штаб і записуються, щоб контролювати ситуацію на вулицях. Ми як молода організація на той момент ще не робили жорстким відбір людей на таку діяльність. Прийшли люди, які, як видно, мали на меті якусь дискредитацію або ж хотіли спровокувати якийсь конфлікт. Ми бачили наприкінці цього відео – люди, що перебували в машинах ДАІ, демонстративно на камеру виходили з авто. Ми вже потроху починаємо розуміти, хто й навіщо це зробив», – каже депутат.

Прийшли люди, які, як видно, мали на меті якусь дискредитацію або ж хотіли спровокувати якийсь конфлікт
Олександр Панченко
Олександр Панченко зазначає: тепер людей, які виявляють бажання працювати в спільних з ДАІ екіпажах, перевіряють ще ретельніше. «Щоб не було таких інцидентів, ми зробили жорсткішим прийом людей. Наша служба безпеки тепер перевіряє людей, ми проводимо з ними співбесіду, працює психолог. Нещодавно, в одному з райвідділків був такий інцидент: людина прийшла до міліції – хочу патрулювати, видайте мені зброю. Міліція спрацювала професійно, вони подзвонили нам і з’ясували, що ця людина до Самооборони не має жодного стосунку. Це була ще одна спроба дискредитації», – сказав у коментарі Радіо Свобода Олександр Панченко.

За інформацією з обласної міліції, на дорогах Дніпропетровщині наразі працюють 400 спільних екіпажів дорожньо-патрульної служби та громадських активістів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG