Доступність посилання

ТОП новини

Погратись у Євромайдан


Комп'ютерна гра «Flappy Victor»
Комп'ютерна гра «Flappy Victor»
Київ – Євромайдан уже втілився у більше ніж десяткові комп’ютерних ігор. Ці додатки для власників гаджетів безкоштовні для скачування, бо створені з некомерційних міркувань. З часу появи їх скачали та встановили на свої мобільні пристрої вже понад 400 тисяч разів. В одній грі можна перевтілитись у мітингувальника і закидати «Беркут» і «тітушок» сніжками, в іншій – побувати на місці Януковича, що сидить у тюремній камері. Психологи популярність таких ігор називають способом звільнення від внутрішньої агресії.

24-річний програміст з Кривого Рогу Владислав Кастильо візуалізував, як він каже, мрію багатьох мільйонів українців і створив гру «Янукович: Тюрма 3D». Сюжет забавки простий: колишній президент України сидить у тюремній камері і спостерігає за подіями лише по телевізору. Його оточують апельсини, туалетний папір, радіоприймач і газета «Гірник».

«Гру я створив після побиття студентів 1 грудня. Це була проста 3D-модель для сміху. Лисий Янукович сидить у в’язниці, – розповідає автор. – Але для цього було три причини. Перша – це розрухати людей, які молилися на Януковича, показати їм, який він був і яким буде, в моєму розумінні. Мені не подобається, коли люди носяться з лідерами, як із писаною торбою. Вони не царі і не боги, а всього-на-всього люди. По-друге, я показав моє ставлення до президента. І третє – це моральна підтримка тих, хто на Майдані, зокрема й моїх друзів, колег».

«У майбутньому я планую зробили ще одну версію гри під назвою «Янукович 3D. Кінець», – додає Владислав Кастильо.

У майбутньому я планую зробили ще одну версію гри під назвою «Янукович 3D. Кінець
Владислав Кастильо
Одразу дві гри «Angry Ukrainians» і «Flappy Victor», як аналоги дуже популярних у всьому світі ігор «Angry birds» і «Flappy bird», розробила студія Greenbar Development.

«Допоможи українським протестувальникам у важкій справі революції! Легальний спосіб стати провокатором. Відімсти «беркутятам» і тітушкам!» – йдеться в описі гри «Angry Ukrainians». Для пристроїв на базі Android вона з’явилась на сервісі Google Play ще у грудні 2013 року. І з того часу її скачали більше ніж 60 тисяч разів.

Гравцям пропонується пройти 22 рівні «з атмосферою революції», зокрема – повалити Леніна. Натомість у грі «Flappy Victor» – лише один герой, який повинен уникати жовто-синіх труб, розповідає розробник, киянин Остап Ронжин.

«У «Flappy Victor» можна робити так, щоб Янукович розбився, а в «Angry Ukrainians», наприклад, можна закидати «Беркут» барикадами. Ігри мають такий самий сенс, як і вірші, книжки, фотографії. Це – те, що лишається в людській пам’яті. Деякі люди нам писали, що не видалять гру, щоб пам’ятати про ці події. Вони мають певний вплив на політичну свідомість. Багато в них грають дітей, і батьки навіть писали нам, що таким чином привчають їх бути свободолюбивими», – каже він.

Ті, кому до вподоби головоломки, можуть пограти у гру «Euromaidan», суть якої – поставити в ряд три або більше однакових елементи. Це можуть бути бійці «Беркута», внутрішніх військ, «тітушки», «бімби» чи «йолки». Якщо ж ставити в ряд елементи з символікою Євросоюзу, козака з бандурою, то можна отримати бонуси. Гра доступна як на Android, так і на iOS-платформах, і в онлайн-версії.

Жовто-синій м’ячик з козацьким оселедцем, що стріляє в «Беркут» і «тутушок» із Ак-47, – такий сюжет ще однієї нескладної комп’ютерної гри під назвою «Night on the maidan», яку створив черкаський школяр Владислав Крутінь. Її на свої гаджети закачали вже понад 78 тисяч разів.
Комп'ютерна гра «Euromaidan»
Комп'ютерна гра «Euromaidan»

«Я давно хотів зробити якийсь класний проект, і ще до появи Майдану в мене в планах було зробити щось патріотичне. Але не було чіткої ідеї, – розповідає хлопець. – Я зробив макет програми, де персонаж, намальований в Paint, відстрілювався від таких же ворогів. Потім я вирішив знайти дизайнера. Але оскільки всі просили забагато коштів, то я вирішив знайти дизайнера, який готовий працювати безкоштовно. І він знайшовся. Далі ми з ним переписувалися, і він мені підказав зробити цю гру на тему Євромайдану. Я погодився. Потім він намалював мені персонажів і перша версія гри з’явилася в Play Market».
Комп’ютерна гра «Night on the maidan»
Комп’ютерна гра «Night on the maidan»

Допомогти герою без перешкод та затримок дістатися Києва закликають геймерів і розробники гри «UkrEuroRun». «До Києва на допомогу активістам поспішає справжній український лідер: козак-силач на ім'я «Тур». За указом Царя, київський князь-запроданець посилає «Беркут», щоб не дати йому дістатися столиці», – описують вони ідею забавки.

«Гра була створена приблизно 20 січня. В основному, розробкою гри займався я, але частково мені допомагали друзі. Вона писалася швидко, буквально декілька днів, проте вона постійно оновлюється. На даний момент вже було 3 оновлення», – розповів один з авторів Андрій Бідочко.

Серед оновлень гри – нова можливість героя прискорюватись на 2 секунди та збивати «беркутівців» завдяки салу
Серед оновлень гри – нова можливість героя прискорюватись на 2 секунди та збивати «беркутівців» завдяки салу. Додається користувачу одне «життя» і за збір трьох українських прапорів. Якщо ж козак зіштовхується з «Беркутом» або з барикадою – «життя» втрачається.

Ігри – спосіб упоратись із внутрішнім незадоволенням

Психологи появу таких ігор називають способом віддати у віртуальному просторі ту агресію, яка виникла в реальному. Популярність цих ігор свідчить про те, що рівень агресії у суспільстві дуже високий, пояснює психоаналітик Наталія Глухенька.
Високий показник скачування – це психічний портрет людей в нашому суспільстві, який показує високий рівень внутрішньої агресії
Наталія Глухенька

«У грі набагато простіше відреагувати і відчути себе краще, що я не є безсильним, адже в ситуації, що склалася, багато людей відчувають своє безсилля. Це спроба справитися зі своїм внутрішнім незадоволенням. Проте це дає найголовніше – психоемоційну розрядку. А високий показник скачування – це психічний портрет людей в нашому суспільстві, який показує високий рівень внутрішньої агресії», – наголошує вона.

Агресія є реакцією на небезпеку, коли людина почувається незахищеною, безсилою, коли вона у стані незавершеності, додає Наталія Глухенька. І аби вийти з цього стану, психоаналітик радить не занурюватись у ігри повністю, а використовувати їх лише для емоційного розслаблення. Зрештою кожен повинен розуміти, що інфантильність, присутня у грі, де чітко видно, хто поганий, а хто хороший, не співмірна з реальним життям, де не кожен майданівець хороший, а правоохоронець поганий.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG