Доступність посилання

ТОП новини

«Путіним володіє страх» – Мирослав Чех


Володимир Путін, 18 грудня 2014 року
Володимир Путін, 18 грудня 2014 року
Ще у середині ХІХ століття відомий чеський демократ і публіцист Карел Гавлічек – Боровський писав, що однією з причин неволі, «бідою українців є – їхнє місце між двох вогнів: Росією і Польщею». За майже 200 років з того часу з українцями, Польщею, Росією сталися значні зміни. Сьогодні незалежна, демократична Польща стала для ще незміцнілої української державності своєрідною підтримкою і світлом на шляху до об’єднаної Європи. А нинішня Росія, з її «керованою демократією» Кремля, виступила ще більш лютим ворогом незалежності та європейськості України. Особливо явно показало це повзуче вторгнення армії президента Путіна на терени незалежної України в Криму.

Тому ми розмовляли у нашій програмі з відомим польським політиком, депутатом сейму Польщі (1993-2001), журналістом, українцем за походженням, Мирославом Чехом, якраз про роль російського фактору у боротьбі українців за свою свободу, за зміцнення незалежності України. Насамперед, Мирослав Чех відповів на те, як він розуміє роль нинішньої Росії Володимира Путіна у боротьбі українців за демократію і свободу.

Це явна військова агресія, котра суперечить всім нормам міжнародного права і яка засуджується всією світовою спільнотою
– Розпочнемо з того, що проти України, її державної цілісності відбулася агресія з боку Росії, що недопустимо з точки зору міжнародного права та міжнародних правових зобов’язань Російської Федерації. Так що це явна військова агресія, котра суперечить всім нормам міжнародного права і яка засуджується всією світовою спільнотою. Немає жодної країни у світі, яка б схвалила дії Росії та особисто Володимира Путіна. Одностайність світової спільноти в тому, що недопустиме порушення територіальної цілісності та суверенітету України – це надзвичайно важливий фактор, який, на мою думку, посилює позиції України у цьому конфлікті, війні, яку розв’язала проти України Росія.

– Пане Чех, яка, на Вашу думку, головна чи одна з головних причин, з якої Путін пішов на такий кардинальний крок супроти України?

Меркель правильно сказала, що Путін сприймає дійсність неадекватно, перебуває в іншому вимірі, і це викликає страх
– Я думаю, що німецький канцлер Анґела Меркель правильно сказала, що Путін сприймає дійсність неадекватно, що він перебуває в іншому вимірі, і це викликає страх, побоювання, бо людина, котра неадекватно сприймає дійсність, може здійснювати кроки, які суперечать здоровому глузду, не кажучи вже про відповідальність державного діяча такого рівня, як президент Російської Федерації.

Путіним володіє страх, і, насамперед, страх перед українським Євромайданом, перед свободою українців, яку вони відстояли
З другого боку, я думаю, весь світ зрозумів, що Путіним володіє страх, і, насамперед, страх перед українським Євромайданом, перед свободою українців, яку вони відстояли упродовж вже більш, як трьох місяців боротьби проти його ставленика. Путін просто побоюється, що Україна, яка йде самостійним шляхом, яка вибирає інтеграцію в європейські структури, це той камінь спотикання, об котрий розіб’ється його імперська ідеологія, яку він, особливо, в останні дні, продемонстрував усьому світові. Він показав, що для нього імперська ідея, відновлення якоїсь там імперії, це фішка, яка ним керує і цим створює величезну небезпеку для світового порядку.

– Бо сьогодні навіть у досить ліберальних газетах у Москві з’явилися статті про нібито пряму загрозу українського Євромайдану для системи влади в Росії, для російського правопорядку?

Сриймається у світі як щось унікальне, коли українські вояки стоять на своїх місцях, а їх атакують озброєні до зубів війська Путіна
– Євромайдан не є загрозою для Росії, звичайно, бо коли може бути свобода іншої людини загрожувати кожному з нас. Це лише тоді, коли проявляється некерованість, безвідповідальність. А безвідповідальність, некерованість та агресію проявляє путінський режим, котрий керує Російською Федерацією сьогодні. А українці сьогодні проявляють надзвичайно велику стриманість. І впродовж цих трьох місяців це проявилося, і сьогодні це сприймається у світі як щось унікальне, коли українські вояки стоять на своїх місцях, а їх атакують озброєні до зубів війська Путіна. Так що тут якраз недоречна теза російських експертів, що український Євромайдан загрожує Росії. Так, російському режимові, котрий агресивно налаштований проти інших країн, він загрожує, а для Росії, яка хоче демократично розвиватися і бути нормальним учасником міжнародної співпраці, Євромайдан і Україна нічим не загрожують. Навпаки, вона показує демократичний шлях, яким може розвиватися будь-яке суспільство.

– Пане Чех, як Ви вважаєте, невже за останній час між українцями та росіянами витворилися такі значні відмінності у світовідчуттях, у розумінні демократії, свободи?

Викликає велике занепокоєння підтримка дій Путіна самими росіянами, бо як же може не викликати занепокоєння маса, котра схвалює війну і агресію
– Коли брати до уваги поведінку українців, не лише тих, котрі стояли на Євромайданах в різних містах, але й так само враховуючи ці процеси, які ми бачимо у ці дні на Сході і Півдні України, то засуджують війну і агресію Путіна навіть тут. Тобто, українці проявили себе у прихильності до свободи та незалежності України по всій території держави. Також викликає велике занепокоєння підтримка дій Путіна самими росіянами, бо як же може не викликати занепокоєння маса, котра схвалює війну і агресію проти сусідньої держави. Це порівняльно з 1938 роком, абсолютно адекватно з загарбницькими діями Адольфа Гітлера.

– Як, на Вашу думку, Україна може зменшувати небезпеку оцього агресивного гасла Путіна і Кремля про «захист співвітчизників» за межами Росії, насамперед, в Україні. Чим може Київ цьому протистояти?

Українці у більшості заявляють, що вони не бажають ділити свою країну, ідея єдності підтримана у всіх регіонах, включно з автономією Криму
– Я думаю, що природно, у цей час Захід України зрозумів, що не можна нав’язувати свої якісь там стереотипи Сходові і всі там сьогодні вже більш почувають себе українцями, громадянами демократичної, вільної України, суверенної держави. Це є базис. І це підтверджують останні опитування, коли українці у більшості заявляють, що вони не бажають ділити свою країну, ідея єдності підтримана у всіх регіонах, включно з автономією Криму. Звичайно, владі в Києві не варто проявляти гарячкуватість, як з оцим законом про мови, бо такі дії можуть призводити до нагнітання напруженості. Добре, що тут українська влада сьогодні поставила все на свої місця. Треба бути в політиці толерантними, враховувати, насамперед, ті чинники, які об’єднують, не які роз’єднують. Сьогодні Україна має своїх нових героїв, нову сторінку у визвольній боротьбі, відстоюванні незалежності України. Так що на цьому можна вибудовувати українську тотожність, вона прекрасно зрозуміла для всіх куточків країни.

– Пане Чех, як Ви вважаєте, у разі настирливого продовження Путіним реалізації його планів щодо України, перетворення, як прогнозують експерти, Криму у своєрідне друге Придністров’я, намагання розколювати Україну на Сході, що повинна далі робити Україна, до яких кроків має вдаватися Захід щодо Росії?

У Путіна проявилося неадекватне сприйняття дійсності. Якщо йому поступитися на крок, то він це прийме як ознаку слабкості. Так само було з Гітлером
– Я думаю, що сьогодні акцент варто здійснювати не на плани Путіна, неадекватні плани цього лідера, коли він намагається відновити якусь імперію, коли сьогодні мішенню його стає Україна, завтра країни Балтики, потім Словаччина чи ще якась країна. У Путіна проявилося неадекватне сприйняття дійсності, він буде поводитися так далі, якщо дати йому проміжок, тріщину для таких подальших дій. Якщо йому поступитися на крок, то він це прийме як ознаку слабкості. Так само було з Гітлером, так що тут аналогії з історії абсолютно чітко нам про це кажуть. Перш за все важливо, яку стратегію вибирає Захід.

Думаю, що адміністрація Обами в США і Європа розуміють, що лише одна поступка Путіну в Україні, ставить весь світовий порядок під загрозу
Я думаю, що адміністрація Обами в США і Європа розуміють, що лише одна поступка Путіну в Україні, мовчазна згода на захоплення ним якогось шматка території України, ставить весь світовий порядок під загрозу. Бо навіть те, що Україна, позбувшись ядерної зброї у 1994 році, отримала гарантії безпеки і територіальної цілісності з боку трьох великих держав, ядерних держав, є красномовним. І сьогодні одна з цих ядерних держав здійснила агресію проти України. Тоді які аргументи можуть бути дієвими щодо Ірану і його планів створити свою ядерну бомбу, якими можуть бути після цього дієвими гарантії безпеки для держав, котрим кажуть, США, Європа, що не треба вам ядерної зброї, ми вас захистимо.

Якби Україна мала тепер ядерну зброю, то ніхто б на Україну не нападав. Сьогодні йдеться про удар по основах світового порядку
Бо якби Україна мала тепер ядерну зброю, то ніхто б на Україну не нападав. Тобто сьогодні йдеться про удар по основах світового порядку. І коли Захід поступиться сьогодні, то ми постаємо вже у зовсім іншій реальності, надзвичайно небезпечній. І всі розмови тоді про виникнення якогось регіонального конфлікту, який переростає у глобальний конфлікт, стають реальністю. Я думаю, що Захід для себе це зрозумів сьогодні. Та й не лише Захід, а позиція Китаю, Японії чітка і зрозуміла. Що сьогодні треба вирішити питання Криму тільки у рамках цілісності України і заспокоїти тим самим агресора, який бажає повалити весь світовий порядок та створити глобальну небезпеку для всього світу.

– Пане Чех, а які настрої сьогодні в Польщі щодо України?

– Тут відчувається величезна підтримка України, боротьби українців за свою незалежність, їхніх намірів інтегруватися в Європейський союз. Є певне занепокоєння, що конфлікт відбувається неподалік від кордонів Польщі, бо Україна – це сусідня держава. Тут є розуміння того, що це може мати дуже великі наслідки, що ескалація агресії з боку Росії матиме місце і так само є розуміння того, що ризик війни на теренах України так само породжує дуже велику небезпеку щодо Польщі. Ми знаємо, що на території України є 17 атомних реакторів і необхідно їх охороняти на випадок небезпеки їхнього руйнування у разі військової агресії Росії. Так що ця перспектива прямо зачіпає інтереси Польщі, її безпеку.

– Який Ваш прогноз розвитку ситуації в Україні надалі?

– Я думаю, що з урахуванням величезного занепокоєння з боку США, Німеччини, які відіграють перші ролі у виробленні позиції всього Заходу, всієї євроатлантичної спільноти, є надії на позитивний варіант. Тобто, що російські війська відійдуть на свої бази, відновиться статус-кво, тобто – суверенітет України щодо Криму. Адже прем’єр-міністр Арсеній Яцнюк вже заявив, що немає проблеми у тому, що Крим бажає ширшої автономії, хай отримує її. Крим є регіоном на дотаціях з Києва, вже сьогодні він потребує більшою допомоги у зв’язку із проблемою цього літнього сезону. Київ готовий до того, щоб надати більшу допомогу кримчанам. Я думаю, що буде так, як президент Обама сказав, що за кілька днів чи тижнів вся ситуація повернеться на свої місця.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG