Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський на Майдані: є інша Росія


Михайло Ходорковський
Михайло Ходорковський
Найвідомішиий в’язень російського режиму Михайло Ходорковський виступив на Майдані під час віча, присвяченого 200-літтю з дня народження Тараса Шевченка. Він закликав українців продовжувати боротьбу і запевнив, що є інша, непутінська Росія.

«Вночі я був на Майдані зі своїми українськими друзями. Ми багато говорили з людьми. Російська пропаганда, як завжди, бреше. Тут немає ні фашистів, ні нацистів. Точніше, їх не більше, ніж на вулицях Москви і Пітера. Тут нормальні хлопці: українці, росіяни, кримські татари, мої ровесники воїни-афганці. Це прекрасні люди, які відстояли свою свободу», – сказав Ходорковський.

«Мені показали і розказали, що тут зробила влада. Вона це робила зі згоди російської влади. Я бачив ті фанерні щити, з якими тут стояли проти автоматних пуль. Плакати хотілося. Це страшно. Я хочу, щоб ви знали, – є зовсім інша Росія. Є люди, які попри арешти, не зважаючи, що їм доведеться провести багато років у тюрмі, виходили на антивоєнні мітинги в Москві. Є люди, для яких дружні відносили між українським і російським народами дорожчі за власну свободу. Я вірю, що в України і Росії один-єдиний європейський шлях розвитку. Я бажаю вас успіху», – сказав він.

Свій виступ Ходороквоський завершив словами Кобзаря «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає».

8 березня Ходорковський приїхав до Києва, а 10 березня він має намір прочитати лекцію в Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут». Як планують організатори, виступ буде відкритий для відвідання всіма охочими.

У грудні 2013 року формально засуджений за економічні злочини Ходорковський був помилуваний російським президентом Володимиром Путіним. Після цього багаторічний в’язень залишив Росію. Ходорковський тоді заявив, що бачить себе громадським діячем, але не має наміру йти в політику.
XS
SM
MD
LG