Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Хрущов: «перехід Криму до Росії – це не вихід»


База російського Чорноморського флоту дозволяє Москві розширити свою військову присутність на все Середземне море.

Більшість населення півострова складають етнічні росіяни, чверть – етнічні українські та близько 12 відсотків становлять кримські татари.

Протягом понад 150 років Крим входив до складу Росії, а в 1954 року тодішній радянський керівнпик Микита Хрущов передав півострів Україні.

Микита Хрущов передає Крим Україні

Син радянського лідера Микити Хрущова Сергій заявив, що рішення передати Крим Україні винесено з економічних і сільсько-господарських міркувань. На Дніпрі побудовано гідроелектростанцію, і вода з греблі мала зрошувати південні регіони України, в тому числі й Крим.

«Оскільки Дніпро і гідроелектростанція знаходяться на території України, тоді передаймо решту території Криму під український контроль, таким чином вони будуть нести відповідальність за все», – каже Сергій Хрущов. «І вони зробили це. Це був не політичний крок, це не було ідеологічне рішення – це було просто ділове рішення».

Хрущов сказав, що це мало сенс мати один орган, що відповідає за будівництво такого великого проекту.

«І тепер маємо справу із здогадами, що мій батько хотів задовольнити українську демократію, що він навіть зробив подарунок своїй дружині, моїй матері, бо вона була українкою, – все це не має нічого спільного з реальністю. Це було просто економічне питання, а не політичне», – сказав Сергій Хрущов.

Крим під контролем Росії

Крим зараз перебуває під повним контролем російських збройних сил. Російські чиновники кажуть, що до цього кроку вони вдалися для захисту етнічних росіян, які проживають на півострові. Але західні офіційні особи кажуть, що немає ніяких доказів того, що росіяни потребують захисту. Державний секретар США Джон Керрі назвав захоплення «неймовірним актом агресії».

Напруженість між Москвою і Києвом зросла минулого місяця після того, як проросійський президент України Віктор Янукович був усунутий з посади в результаті протестного руху, учасники якого бажали тісніших зв’язків з Європейським Союзом. Приблизно 100 демонстрантів були вбиті, і Янукович утік до Росії.

Хрущов сказав, що немає паралелі між тим, що тепер відбувається в Криму і війною 2008 року між Росією і Грузією через два регіони – Південну Осетію і Абхазію, які відкололися від Тбілісі.

«У війні 2008 року президент [Михайло] Саакашвілі спробував відновити контроль над цими двома збунтованими регіонами через застосування сили – вони напали на них, і Росія пішла в наступ. Це була війна».

Референдум щодо Криму 16 березня

Зараз, сказав Сергій Хрущов, немає збройних сутичок в Криму.

«І я сподіваюся, що не буде ніякої стрілянини, тому що ніхто не зацікавлений там у збройних діях. І українські військові, хто служить в Криму, вони кримчани і вони не хочуть, щоб почалися бойові дії», – сказав Хрущов, «це було б проти інтересів власного народу і своєї країни. І я думаю, що росіяни також не хочуть воювати. Чому вони мають воювати?»

Дивлячись уперед, Хрущов сказав, що даючи Крим назад Росії це не вихід – «і я сподіваюся, що цього не відбудеться. І я ніколи не чув від Путіна, що він хотів би зробити це».

Проте законодавці Криму планують на 16 березня провести референдум про приєднання до Росії, і цей крок лише додатково збільшить напруженість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG