Доступність посилання

ТОП новини

Ми готові свідчити в процесі над Януковичем – польські спостерігачі


Сотні сторінок історії протесту на Майдані в Україні зібрали працівники та волонтери польської недержавної організації «Відкритий діалог». Серед них десятки очевидців подій, в тому числі і протистояння з силами «Беркуту», і побиття і вбивства протестувальників. Спираючись на масив зібраного матеріалу, представники організації Кшишек Буковський та Александра Ґаєвська, з якими ми зустрілися в Празі, заявили, що готові свідчити на процесі проти тих, хто вбивав, калічив та викрадав українських протестувальників.

– Наша спостережна місія розпочалася на київському Майдані практично від самого початку. На початках протесту ми приїжджали тимчасово, супроводжували польських політиків, які зустрічалися з українськими опозиційними політиками та недержавними організаціями, організаторами Євромайдану. Ми намагалися також зустрічатися з представниками влади, але вони уникали цих розмов. На прохання учасників протесту, ми створили постійну спостережницьку місію. Ця місія триває понад півтора місяці, і залежно від ситуації, 10-15 волонтерів там допомагають і збирають інформацію про те, що відбувається в Києві.

– Про що ви зібрали інформацію, і чи вже готові перші звіти?

– Ми підготували вже декілька звітів, перший з них з’явився 9 січня, всі вони доступні на нашій інтернетовій сторінці www.odfoundation.eu. В цьому звіті йшлося про початок Євромайдану, і вже він містив інформацію про потерпілих осіб. Останній звіт є переважно про потерпілих, хоча і він містить аналіз подій, та детальний опис конкретних ситуацій. Наші волонтери не лише збирали інформацію, зокрема про потерпілих осіб, вони надавали медичну допомогу на барикадах. Також вони надавали юридичну допомогу, зокрема про те, як поводитися лікарнях, бо там часто на постраждалих вже очікувала міліція, і поранених, відвозила на допити.

Також ми постійно співпрацювали з такими організаціями, як Євромайдан SOS, Автомайдан, Озон, де наші волонтери допомагали у судових справах проти активістів Євромайдану, студентів, викладачів, вчителів шкіл, всіх тих, хто говорив про необхідність змін у державі.

– Як ваша робота впливає на громадську думку в Польщі щодо подій в Україні?

– Завдяки тому, що ми на Майдані від початку, і маємо багато контактів і знаємо, що і кому потрібно, ми допомагаємо організувати допомогу в Польщі. Йдеться про грошову збірку, ліки, пожертви, не лише у Варшаві, а по цілій країні. Ми організовуємо концерти українських виконавців, зустрічі з учасниками протестів, які розповідають про свій особистий досвід. Волонтери в Польщі самі зголошуються до нас. Ми зараз маємо близько 150 людей, які говорять українською мовою, і готові будь-якої хвилини виїхати в Україну, і надати будь-яку допомогу, від приготування канапок, до юридичної допомоги. Також до нас зголосилося близько 600 поляків, які не говорять українською, але також готові надати допомогу.

– Як ви пояснюєте, що поляки так відгукнулися на події в Україні?

– Ми отримали свого часу певний кредит від Заходу, і зараз, допомагаючи іншим, в даному разі Україні, ми сплачуємо цей кредит, завдяки якому нам в Польщі вдалося заново збудувати суспільство і систему, і скористатися з приєднання до Європейського союзу.

– Кількість жертв Майдану зростає щодня. Ті, що залишилися живі, клянуться, що домагатимуться покарання за смерть своїх близьких. Ви готові свідчити в майбутньому суді над вбивцями?

– Це те, що ми весь час робимо. Наші волонтери збирають інформацію, публікують звіти, які направляємо до польського парламенту, до Європейської комісії, європейському парламенті, ОБСЄ, і віримо, що ці документи будуть потрібні тоді, коли прийде час розбиратися у кожному конкретному випадку, про які зібрана детальна інформація. І ми віримо, що наша робота буде корисною тоді, коли буде процес над людьми, які відповідальні за смерть десятків людей.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG