Доступність посилання

ТОП новини

Світ посилює захист України від агресії Росії


Мітинг противників російської агресії в Криму під стінами німецького посольства, Київ, 11 березня 2014 року
Мітинг противників російської агресії в Криму під стінами німецького посольства, Київ, 11 березня 2014 року
Світ посилює тиск на Росію з метою примусити Кремль припинити агресію проти суверенної України та скасувати прискорений процес підготовки до анексії Криму Російською Федерацією. У вівторок керівники ЄС оголосили про можливий перехід із 17 березня до другого етапу санкцій проти Росії. Євросоюз також схвалив пакет фінансової допомоги Україні у розмірі в 11 мільярдів євро і готується підписати з Києвом політичну частину угоди про асоціацію вже у найближчі дні.

Про занепокоєння Москви наростаючою міжнародною ізоляцією у зв’язку з її військовим втручанням в Україні свідчить і раптове запрошення особисто президентом Росії Володимиром Путіним у вівторок на зустріч до Кремля колишнього голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Сам Джемілєв сказав, що обговорив цю пропозицію з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком й отримав згоду на те, щоб говорити з російським президентом про відведення військових Росії з Криму. Відомо, що Джемілєв звернувся з листом-закликом до президента США Барака Обами про допомогу Україні і захист кримських татар перед загрозою анексії Криму з боку Росії.

Євросоюз вже оголосив, що ухвалить рішення про розширення санкцій проти Росії, якщо 16 березня в Криму відбудеться анонсований референдум. Про це оголосив у вівторок у Таллінні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Дії російської сторони, на жаль, змушують нас готувати відповідні заходи
Франк-Вальтер Штайнмайєр
«Якщо у вихідні поведінка Росії очевидним чином не зміниться, в понеділок (17 березня – ред.) Рада ЄС обговорить, які наступні кроки ми повинні зробити. Ми не хочемо конфронтації, але дії російської сторони, на жаль, змушують нас готувати відповідні заходи», – зазначив Штайнмайєр.

Під час зустрічі з керівником німецького МЗС у Таллінні прозвучало занепокоєння з естонського боку, що аналогічні конфлікти можуть виникнути і на їхній території.

У світі наростає занепокоєння наростаючою агресією Росії та долею України

У світі розділяють побоювання країн Балтії, Польщі, й інших сусідів Росії щодо загроз їхнім суверенітетам з боку Москви. Французький євродепутат Жозеф Доль, лідер європейських правоцентристів, попередив у вівторок, що агресія Путіна в Україні може поширитися й на інші європейські країни.

Ми вже отримали сигнали занепокоєння від Молдови, що вона може бути наступною перед виборами у вересні
Жозеф Доль
«Першим є Крим, Україна, і ми вже отримали сигнали занепокоєння від Молдови, що вона може бути наступною перед виборами у вересні», – зауважив Жозеф Доль.

Тому не дивно, що британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон сказав у вівторок журналістам, що «якщо Росія не припинить дестабілізацію в Україні, країни Європи переглянуть увесь спектр відносин із Росією – як політичних, так і економічних».

Французький міністр закордонних справ Лоран Фабіюс попередив у вівторок, що якщо Росія відповість позитивно на вимоги Заходу щодо негайного припинення агресії проти України, то державний секретар США Джон Керрі відвідає Москву і тоді санкції Заходу не будуть розширені. Але у разі негативної відповіді Кремля на це, санкції Заходу стануть ще жорсткішими.

Референдум у Криму незаконний, анексія Криму Росією також була б незаконною
Лоран Фабіюс
«Референдум у Криму незаконний, анексія Криму Росією також була б незаконною. Таким чином ми не можемо погодитися з тим, що суперечить праву і буде мати серйозні наслідки, бо це означає дестабілізацію України. Україна розташована між ЄС і Росією, і тому в інтересах Росії і ЄС, щоб Україна залишалася стабільною, Але дії Росії перевернули все», – наголосив Фабіюс.

Європейська комісія вирішила у вівторок розширити розмір торгових пільг для України ще на 500 мільйонів євро, що фактично скасовує митні збори на широкий перелік товарів, котрі ввозяться з України до ЄС. Брюссель також ухвалив фінансовий пакет допомоги Україні в розмірі 15 мільярдів доларів на найближчі 5 років. Світовий банк готує для України фінансову допомогу у 3 мільярди доларів, а Європейський банк реконструкції і розвитку майже 4 мільярди доларів. Раніше США затвердили суму екстреної допомоги Україні в розмірі одного мільярда доларів. Вже у квітні Україна має отримати перші гроші із 15-мільярдного кредиту МВФ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG