Доступність посилання

ТОП новини

Британія обіцяє повернути українцям вкрадені корупціонерами гроші


Лондон – У Великій Британії лунають твердження про банківські рахунки, компанії та іншу власність, яка могла б бути повернені українській державі, скарбниця якої розкрадена. Прем’єр-міністр Дейвід Камерон зобов’язався співпрацювати з урядом у Києві.

«Ми погодилися допомагати Україні у подоланні корупції. ЄС зараз заморозив активи 18 осіб, пов’язаних із колишнім режимом, і Британія відрядила до Києва групу від нашої Національної агенції з боротьби з фінансовою злочинністю, щоб допомогти новому українському урядові знайти гроші, які були здобуті незаконно, та повернути їх українському народові», – заявив прем’єр-міністр Дейвід Камерон у парламенті в понеділок.

Активи наразі лише заморожені і можуть бути повернені тільки за умови, якщо підтвердиться, що вони були накопичені посадовцями, або людьми, пов’язаними з владою. Імен тих 18 осіб не повідомляють, але корумповані посадовці рідко відкривають рахунки в банках під своїми іменами, і можуть використовувати підставні компанії з фіктивними директорами.

Фахівець із міжнародного арбітражу Ірина Тимчишин – партнер у лондонському офісі міжнародної правничої фірми Bryan Cave пояснює, які можуть бути юридичні дії за таких обставин. «Це створює деякі проблеми, тому що, аби здійснити замороження, треба довести, що ці активи належать тим особам, – каже він. – Це може бути не обов’язково юридичний титул. Може бути доведено, що певні особи є справжніми «бенефіціарами» тих компаній – їхніми кінцевими власниками. Це буде довести тяжче. А головним чинником буде те, що поки не буде доведено, що вони вчинили злочини і допоки це визнають, то до тих пір я дуже маю сумніви, що Британія може здійснити якісь кроки, бо потрібно у судовому порядку довести, що особи вчинили злочин перед громадянами своєї держави і гроші були вивезені з країни незаконно».

У заявах представників ЄС мова йде також про санкції щодо посадовців, які порушували закони, пов’язані з правами людини.

Політична боротьба

Багато запитань залишається до українських олігархів, які здобули свої статки не в останню чергу завдяки зв’язкам з владою. Коло підозрюваних може бути дуже широким.

Тим часом звинувачення у корупції залишатимуться інструментом політичної боротьби в Україні. Минулого тижня британський часопис Independent надрукував розлогу статтю, заголовок якої стверджує про скандал із «мільйонами Тимошенко у британських банках».

Автори статті стверджують, що бачили звіт – за результатами розслідування бізнесу Юлії Тимошенко – головно у 90-х роках, коли вона очолювала компанію «Єдині енергетичні системи».

Річне розслідування проводила юридична компанія Lawrence Graham на замовлення уряду Миколи Азарова.

Independent вказує, що багато рахунків, що могли бути пов’язані з Тимошенко, давно закриті, а представники партії «Батьківщина» заявляють, що зараз жодного майна чи грошей за кордоном Тимошенко не має.

Проте заяви про боротьбу з корупцією будуть важливим чинником у кампанії перед президентськими виборами в Україні 25 травня.

У лондонському офісі компанії Lawrence Graham в усному коментарі сказали лише, що у газетній статті про їхнє розслідування справи про статки Тимошенко є чимало неточностей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG