Доступність посилання

ТОП новини

Чи є в Україні міністр оборони?


Виконувач обов’язків міністра оборони України Ігор Тенюх під час виступу у Верховній Раді України 11 березня 2014 року
Виконувач обов’язків міністра оборони України Ігор Тенюх під час виступу у Верховній Раді України 11 березня 2014 року

Володимир Василенко

(Рубрика «Точка зору»)

Збройні сили України не спромоглися придушити збройну агресію Росії проти України в зародку, коли перша нечисленна озброєна група 27 лютого 2014 року захопила Верховну Раду Кримської автономії, та негайно блокувати шляхи перекидання сил агресора на територію Криму.

Для виправдання своєї бездіяльності і безпорадності виконувач обов’язків міністра оборони України Ігор Тенюх 11 березня 2014 року зробив у Верховній Раді України безграмотну з точки зору права й обурливу за своєю суттю заяву, в якій стверджував, що «Збройні сили України не мають юридичного права розпочати воєнні дії в Криму», оскільки, мовляв, «де-юре відкритої агресії Росії немає». Більше того, Ігор Тенюх заявив, що в такій ситуації «застосування збройних сил України в Криму тягне кримінальну відповідальність».

У той час, коли увесь світ засуджує збройну агресію Росії проти України, виконувач обов’язків міністра оборони робить публічну заяву, яка спростовує очевидні факти та ігнорує такі міжнародно-правові акти, як Резолюція Генеральної асамблеї ООН 3314 (XXIX) «Про визначення агресії» від 14 грудня 1974 року, так і схвалені консенсусом 11 червня 2010 року поправки до Статуту Міжнародного кримінального суду, якими визначено елементи агресії як міжнародного злочину. В обох документах встановлено, що, незалежно від того, чи оголошено війну, чи ні, актом агресії, серед інших дій, кваліфікованих як агресія, є: «засилка державою чи від імені держави озброєних банд, груп, іррегулярних сил чи найманців,, які застосовують збройну силу проти іншої держави...» (пункт «g» статті 3 згаданої резолюції Генеральної асамблеї ООН та пункт «g» статті 8 bis Статуту Міжнародного кримінального суду).

Заява Ігоря Тенюха дезавуює заяви виконувача обов’язків президента України Олександра Турчинова та обов’язків президента прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, які неодноразово публічно заявляли, що дії Російської Федерації в Криму є актами збройної агресії проти України.

Ця заява дезорієнтує міжнародне співтовариство і створює підстави для утримання від застосування щодо Росії як держави-агресора широкомасштабних міжнародних санкцій.

Заява Ігоря Тенюха дезінформує українське суспільство та деморалізує солдатів і офіцерів Збройних сил України, оскільки з неї випливає, що відсіч агресору є злочином, який тягне за собою кримінальну відповідальність, а не священним обов’язком.

У світлі викладеного питання, чи може Ігор Тенюх виконувати обов’язки міністра оборони України, є риторичним.

Володимир Василенко – колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу, надзвичайний і повноважний посол України, доктор юридичних наук, професор

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG