Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-українська війна online


Київ – Для того, щоб виграти «гарячу війну», потрібно виграти війну пропагандистську, говорять експерти і спостерігають, як це відбувається в реальності. Російська пропагандистська машина спочатку переконувала свою аудиторію в тому, що на Майдані зібралися фашисти і бандерівці, а нині вже просуває ідею про нелегітимність самої української держави. Її вплив у Росії – тотальний. Лише 4% росіян вважають стосунки між двома країнами дружніми. І на Україну вплив – чималий. За останніми опитуваннями, 42% східних регіонів України отримували інформацію з російських джерел навіть у ті дні, коли на київських вулицях лилася кров їхніх співгромадян. Що ж у цій ситуації може протиставити Україна?

Керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005–2010 роках, генерал Микола Маломуж вважає, що в сучасних війнах інформація «стріляє» не гірше від револьвера чи гармати. Тож атаки, які здійснюють проросійські тролі (так називають «бійців віртуального фронту» фахівці), цілком лягають у концепцію інформаційної війни, яку провадить Росія проти України, зазначає фахівець.

«Це (інтернет-атаки, інформаційна війна) якраз одна зі складових організації тієї великої антиукраїнської стратегії, яка була на протязі багатьох періодів. І особливо вона спрацювала у період змін. Україна зараз ослаблена, і Росія, мотивуючи різними лозунгами (то влада нелегітимна, то фашисти і терористи наявні, то нібито тисячі озброєних фашистів їдуть у Крим), це запускає не просто у ЗМІ. Це декларувалось на вищому політичному рівні, де в цьому намагаються переконати світове співтовариство», – зазначає Маломуж.

Російська влада для інформаційних воєн в інтернеті використовує спеціально навчених людей і поширює й посилює свою присутність у кібернетичному просторі. Так вважає засновник сайту Watcher, спеціаліст з питань інформаційної безпеки Максим Саваневський. За його словами, Росія під час Революції Гідності у Києві і нині, у період кримської кризи, приділяє боротьбі за свої інтереси у глобальному павутинні багато уваги і ресурсів.

Це не просто якісь студенти-«боти», які пишуть стандартні тексти. Мова іде про навчених людей
Максим Саваневський
«Ми фіксуємо роботу груп спеціально навчених людей, кваліфікованих людей. Це не просто якісь студенти-«боти», які пишуть стандартні тексти. Мова іде про навчених людей, які розуміють що саме вони пишуть, які мають чітке розуміння того, яку саме інформацію вони хочуть донести користувачам. Також відчувається, що за ними іде потужна ідеологічна робота. Тому що, крім людей, які працюють за гроші, так само є велика група людей, яка працює через свої переконання. Але це переважно люди, які проживають на території Росії, це вказано в їхніх профілях у соціальних мережах. І це реальні люди», – зазначив Сваневський у розмові з Радіо Свобода.

Захист українського електронного простору – справа фахівців і всіх небайдужих

На запитання Радіо Свобода, чи здатна влада й інтернет-середовище в Україні дати відсіч проросійським тролям і забезпечити нормальне функціонування електронних комунікацій та інету, Саваневський відповів, що для цього необхідно задіяти два головних напрямки.

Українці так само повинні сприяти розгортанню інформаційного фронту, переконувати людей
Максим Саваневський
«Перший – це робота держави, яка повинна захищати свій інформаційний простір. По-друге, вона має захищати інформаційні ресурси органів влади від втручання, від зовнішніх атак. Поки що наша держава з цим доволі непогано справляється. З іншого боку, українці так само повинні сприяти розгортанню інформаційного фронту, переконувати людей, які живуть на території України і які не завжди розуміють, що зараз відбувається у країні, чому Україна перебуває фактично у стані війни з Російською Федерацією. Тому кожен у цій ситуації може долучатись і допомагати», – пояснив експерт.

Серед тих, хто допомагає – вояки КіберСотні Майдану, їх підтримують близько 15 тисяч «юзерів», які фізично перебувають у різних куточках світу. Звідтам і відстежують ситуацію в інформаційному просторі України і нейтралізують недружні виступи.

Після початку російської окупації Криму в інформаційному електронному просторі з’явився сайт StopFake, його завдання – «боротьба з неправдивою інформацією про події в Україні під час кримської кризи», як мовиться на головній сторінці сайту.

Дати відсіч атакам проросійських сил в інтернеті готові і працівники ІТ-компаній. Один із них, Руслан, пояснив, що наразі перед українськими фахівцями з електронної безпеки стоїть завдання «гасити» провокаційні пропагандистські матеріали, які розповсюджують проросійські (чи то російські) суперники. Руслан відмовився спілкуватися на диктофон, пояснивши, що його посада у міжнародній електронній корпорації не дозволяє «виходити на публіку. Але, як і тисячі однодумців, Руслан у вільний від основної роботи час допомагає захищати інтернет-простір України, який атакують ворожі Україні сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG