Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки міжнародного правозахисного кінофестивалю «Один світ»


Робота, як головна тема кінофестивалю «Один світ» у Празі, 12 березня 2014 року
Робота, як головна тема кінофестивалю «Один світ» у Празі, 12 березня 2014 року
Завершився 16-й міжнародний кінофестиваль документального кіно на правозахисну тематику «Один світ», що проходив із 3 березня у Празі. Цього року його об’єднувала тема роботи. Роботи як стимулу, як перепони, як муки чи як життєвої необхідності. За десять днів глядачі мали змогу подивитись 106 документальних фільмів із 54 країн світу.

Серпень 2012 року. В південноафриканській шахті «Марікана» тисячі шахтарів виступили з протестом проти низької зарплати. Більше ніж 30 людей розстріляли, і це стало найбільшим кровопролиттям в тій країні з часів апартеїду. Фільм «Розстріляні шахтарі» (Miners Shot Down) став фільмом відкриття 16-го кінофестивалю «Один світ» у Празі, який цьогоріч зачепив тему праці.

Трейлер фільму «Miners Shot Down»

«Ця тема заторкає життя кожного з нас. Вона зачіпає тих, хто місцем роботи забезпечений, хто ним незадоволений, хто живе в регіонах величезного безробіття і не має ні найменшої можливості дочекатися покращення свого становища. Не чужа ця тема і тим, хто до цього робочого життя тільки готується, тобто студентам», – каже директор фестивалю Гана Кулганкова.

Головна тематична категорія фестивалю під назвою «Людину робить робота» об’єднала фільми про тих людей, які вигорають на роботі чи про тих, кого робота поглинула повністю. Були у програмі стрічки і про країни, де без можливості отримати освіту до сих пір працюють діти. Як от наприклад стрічка про три родини у Камбоджі «Річка змінює напрям» (A river change a course).

Трейлер фільму «A river change a course»

Переможцем фестивалю і нагороду за найкращий фільм отримала стрічка «Правосуддя в Угорщині» («Judgement in Hundary»). Протягом трьох років знімальна група фільмувала судовий процес над чотирма членами угорського злочинного угрупування, звинувачених у серії вбивств шести ромів, серед яких були і діти.

Кадр з фільму «Правосуддя в Угорщині»
Кадр з фільму «Правосуддя в Угорщині»

А от приз глядацьких симпатій завоювала «Їзда по лезу» (The crash reel) – історія сноубордиста Кевіна Пірсе. Його життя було сповнене адреналіну і швидкості, але в один момент воно перевернулось через травми, практично несумісні з життям.

Трейлер фільму «The crash reel»

«Україна не бордель» і «Відкритий доступ» – українські гості у Чехії

Аншлаг на фестивалі зібрала найочікуваніша світова прем’єра – стрічка «Ольга», головною героїнею якої стала дружина Вацлава Гавела – Ольга Гавлова. У фільмі колишня перша леді Чехії зображена як принципова дисидентка, щедра господиня, як жінка яка зневажає пишність, має відмінне почуття гумору і завжди говорить те що думає. У липні минулого року, Ользі Гавловій виповнилося б 80.

Кадр з фільму «Ольга»

Україна ж на кінофестивалі «Один світ» була представлена двома стрічками: збіркою короткометражок «Відкритий доступ» та фільмом про Femen «Україна не бордель».

Трейлер фільму «Україна не бордель»

Разом з Росією, від якої на фестиваль привезли фільм «Ігри Путіна» про корупційні схеми під час підготовки до олімпіади в Сочі та фільм Pussy Riot: A Punk Prayer, Україна стала однією з країн, якою, в силу подій у Криму, чи не найбільше цікавилися учасники фестивалю. Щороку «Один світ» відвідує понад сто тисяч глядачів.

Фільми-переможці кінофестивалю «Один світ»:

Найкращий фільм – «Правосуддя в Угорщині» (Judgment in Hungary);
Нагорода за кращу режисуру – «Ліс танцюючих духів» (Forest of the Dancing Spirits);
Нагорода Вацлава Гавела – «Розстріляні шахтарі» (Miners Shot Down);
Приз глядацьких симпатій – «Їзда по лезу» (The Crash Reel);
Нагорода від студентського журі – «Віва, Куба Лібре: реп це війна» (Viva Cuba Libre: Rap is War).
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG