Доступність посилання

ТОП новини

Доля викрадених лідерів української громади Криму досі не відома


Архієпископ Климент: негайно звільніть викрадених українців!
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Архієпископ Климент: негайно звільніть викрадених українців!

Сімферополь – У Криму продовжують зникати люди. Вже йде четверта доба з часу викрадення українських активістів Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського. В середу стало відомо, що напередодні перестав виходити на зв’язок син останнього – Сергій Ковальський. Того ж дня з’явилася інформація про зникнення ще одного учасника українського руху в Криму.

Доля голови Всекримської української ради, координатора кримського Євромайдану Андрія Щекуна і голови Піклувальної ради Української школи-гімназії Сімферополя Анатолія Ковальського, викрадених 9 березня у Сімферополі, досі не відома.

Офіційною інформацією про їхнє перебування не володіє жодна правоохоронна структура Криму.

За даними, зібраними Радіо Свобода з різних джерел, на Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського напали невідомі на залізничному вокзалі Сімферополя, коли ті отримували передачу з Києва.

Кілька осіб з пов’язками «Дружинник АРК» на руках витягнули їх з вагона, грубо обшукали і потягнули до лінійного відділення транспортної міліції на вокзалі. Правоохоронці відмовилися оформляти протокол, тоді нападники зателефонували своєму керівництву. Згодом за затриманими приїхали невідомі і забрали Щекуна і Ковальського із собою.

Викрадення тривають

Вже близько доби ще один активіст української громади Криму Сергій Ковальський не виходить на зв’язок. Востаннє він телефонував зранку вівторка, повідомивши, що не зможе прийти на мітинг проти приєднання Криму до Росії з міркувань безпеки, оскільки йому погрожують невідомі.

У вівторок з вечора і в середу протягом всього дня його телефон вже не відповідав. Раніше Сергій Ковальський заявив, що до викрадення його батька Анатолія Ковальського, що сталося більш як 3 доби тому, причетний самопризначений прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов.

Про викрадення і подальше перебування українських активістів надходить багато суперечливої інформації, але кримська влада та її структури на це ніяк не реагують.

Останнє повідомлення додає ще більше песимізму 11 березня після антивоєнного мітингу зник ще один український активіст Михайло Вдовченко. Свідки зазначають, що він завжди ходив із синьо-жовтими стрічками на куртці. Поки що представники Всекримської української ради перевіряють цю інформацію.

Водночас, в Києві знайшовся зниклий кілька днів тому у Севастополі голова місцевого осередку УРП Ігор Кірющенко. Його з дружиною силою вивезли проросійські активісти за межі Севастополя і примусили покинути півострів.

Кірющенко розповів, що пережив найжахливіші хвилини життя, коли за ним з дружиною додому прийшли кілька десятків людей з білими пов’язками на рукавах, які кричали на весь під’їзд, що бандерівцям не місце у Севастополі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG