Доступність посилання

ТОП новини

Чи послабить газовий підйом США енергетичну залежність від Росії?


Із розвитком видобутку сланцевого газу в США втручання Росії до Криму дало поштовх для тих, хто закликає Сполучені Штати прискорити експорт натурального газу до Європи, щоб допомогти їй скоротити свою залежність від російських енергоносіїв. Наскільки реалістичною є ця ідея?

Росія нині є найбільшим експортером натурального газу в світі, і Москва не соромиться використовувати це як політичну зброю. Зважаючи на те, що Росія надає Європі близько 40 відсотків її енергоносіїв, а головні газопроводи пролягають Україною, існує дуже реальний потенціал нових порушень і політичного шантажу.

Це призвело до закликів Європи шукати альтернативні джерела енергії. Одне з ключових джерел може бути й за Атлантичним океаном, у США.

Завдяки проривам у гідравлічній технології гідророзриву і подальшої «революції сланцевого газу», за останні роки США стали найбільшим виробником природного газу в світі.

Газопроводів через Атлантичний океан не існуює, відтак для того, щоб експортувати до Європи, Сполученим Штатам доведеться переробляти свій природний газ на зріджений природний газ і перевозити його танкерами.

Хто закликає до експорту американського газу?

Найважливіші американські законодавці та європейські політики використовують як аргумент кризу в Україні, щоб закликати адміністрацію президента Барака Обами прискорити процес погодження експорту зрідженого природного газу.

У статті для The Wall Street Journal 6 березня Джон Бейнер, спікер Палати представників Конгресу США закликав Вашингтон «визволити» свою «природну енергію» в якості зброї проти російського президента Володимира Путіна.

Посли країн Вишеградської групи – Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини – також написали листа із закликом до Конгресу усунути бюрократичні перепони для експорту газу. Посли підтвердили, що це допоможе знизити залежність їхніх країн від поставок з Росії.

10 березня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск похмуро попередив, що «залежність Німеччини від російського газу може вплинути на суверенітет Європи».

Чи може США експортувати газ до Європи в достатній кількості? Дженіфер ДеЛей, редактор тижневику FSU Oil and Gas Monitor, каже, що так.

«Теоретично, так, це можливо. Кількість газу в США є достатньою для підтримки експортів, а його продукція зростає, – зазначає вона. – Тим не менш, це не те, що може бути зроблено негайно. Якщо експорт відкрити, тоді я очікую, що США може забезпечити Європі значний обсяг газу. Його, напевно, буде достатньо, щоб зняти деяку напругу».

Джонатан Стерн із Оксфордського інституту енергетичних досліджень стверджує, що Європа має змогу приймати багато танкерів зі зрідженим газом, але більше в Великій Британії та у Південній Європі, ніж у Центральній.

Польща будує важливий термінал на Балтійському березі для зрідженого газу, який планують закінчити наприкінці цього року.

Як скоро може США почати експортувати натуральний газ до Європи?

Наразі США не є важливим експортером природного газу. Те, що вони експортують, йде переважно до Канади та Мексики через газопровід.

Міністерство енергетики США схвалило шість експортних терміналів зрідженого газу, щоб перевозити його танкерами. Інші проекти перебувають в розробці.

Джонатан Стерн каже, що США не будуть мати функціонального експортного терміналу зрідженого природного газу до кінця 2015 року – як мінімум. А великі обсяги не будуть доступні ще до 2019-го.

«Боюся, що це не дуже реалістично і це не станеться найближчим часом. Це типова політична дискусія від людей, які повністю не розуміють ситуації. Ми не можемо очікувати, що експорт американського газу якимсь чином знизить нашу залежність від російського газу навіть через п’ять чи шість років. Точно, це буде не раніше», – зауважує Стерн.

У недавньому інтерв’ю для The New York Times, Карлос Паскуаль, колишній посол США в Україні, а нині голова американського Бюро Держдепартаменту енергоресурсів, сказав, що, хоча потенційний американський експорт відразу не вирішить проблеми в Європі, «це надсилає чіткий сигнал, що глобальний газовий ринок змінюється, що є перспектива набагато більших поставок з інших частин світу».

Чи буде американським компаніям вигідно продавати газ до Європи?

За словами Джонатана Стерна, постачальники природного газу продаватимуть зріджений натуральний газ покупцям, які заплатять найвищу ціну. Ці покупці – не обов’язково в Європі.

Наразі, каже він, Європа не купує багато зрідженого газу, тому що покупці з Азії платять вищу ціну.

Стерн також зауважує, якщо ціни на газ у США раптово підуть вгору (як це на коротку добу сталося в лютому через дуже холодну погоду), тоді американський газ не може змагатися в Європі з теперішніми цінами.

Джонатан Стерн додає, що Москва може з легкістю урізати свої ціни для того, щоб її газ був більш привабливий ніж імпорт зрідженого природного газу.

«Ціни змінюються повсякчасно, – зауважує експерт. – Це перетворюється на дуже динамічний глобальний ринок і дуже важко сказати, коли американський газ буде доступний, яка буде ціна в США і Європі, і чи азійські країни, такі як Китай чи Індія, захочуть більше зрідженого газу і будуть готові платити більше, ніж Європа».

А вже згадана ДеЛей також каже, що опозиція в США до суперечливих процесів переробки газу та будівництва експортних терміналів зрідженого газу буде важливою для громадських обговорень цього питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG