Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк у США пропонує Росії рівне партнерство


Арсеній Яценюк і Барак Обама під час офіційної зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому, Вашингтон, 12 березня 2014 року
Арсеній Яценюк і Барак Обама під час офіційної зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому, Вашингтон, 12 березня 2014 року
Україна хоче мати з Росією «вільне і рівне партнерство», але це неможливо за умов воєнного вторгнення, заявив у середу прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи у Вашингтоні з промовою в Атлантичній раді.

«Найкраща стратегія – переговори. Найкращий вихід для Росії – зупинитися і заспокоїтися», – сказав він у виступі в цьому позапартійному дослідницькому центрі в галузі зовнішньої політики.

За його словами, нині йдеться не про кризу просто поміж Україною і Росією. Все гірше: це глобальна криза, заявив Яценюк.

Перефразовуючи слова президента Росії Володимира Путіна, що розпад СРСР був найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття, він сказав, що, на його думку, найбільшою катастрофою цього століття було б відновлення Радянського Союзу.

Яценюк звинуватив Росію у вторгненні до Криму на цілком штучно створеній підставі «захисту прав російськомовних». «У мене дружина російськомовна – їй не потрібен ніякий захист», – сказав прем’єр.

Він звернув увагу, що нова влада заветувала законопроект, що мав скасувати закон про засади мовної політики і тим дещо знизити статус російської мови, і пообіцяв, що його уряд захистить права всіх меншин, зокрема, й росіян.

Яценюк також наголосив, що криза навколо Криму має серйозні наслідки для глобальної безпеки, зокрема, для непоширення ядерної зброї. Він нагадав, що 1994 року Україна відмовилася від своєї ядерної зброї, «і дивіться, що сталося». За його словами, якщо Україна не отримає захисту, «то як світ вимагатиме від інших країн відмовлятися від їхніх ядерних програм?»

Водночас він наголосив, що вторгнення Росії на території сусідів останніми роками стали сигналом: єдиним виходом для цих сусідів є зближення з союзом НАТО. «Якщо ви не маєте Плану дій для членства в НАТО, ви маєте щось інше – таке, як воєнну агресію. Це драматична наука для всіх нас», – сказав Яценюк.

Щодо Криму прем’єр-міністр заявив, що уряд України готовий почати загальнонаціональний діалог про те, як розширити права Автономної республіки Крим, починаючи з податкових питань і закінчуючи іншими аспектами, зокрема, мовним питанням.

«Ми готові почати цей діалог – але в конституційному полі, в українському парламенті, щоб усі сіли за стіл і обговорили кожне питання і зробили кожен крок у відповідності до Конституції», – наголосив Яценюк.



Раніше в середу, після зустрічі з президентом США Бараком Обамою, він теж заявляв, що уряд України «абсолютно готовий і відкритий до переговорів» із Росією, і все залежить від того, чи захоче Росія мати Україну як партнера, чи як підлеглого.

Нагадавши, що протягом наступного тижня чи півтора Україна і ЄС мають підписати політичну частину угоди про асоціацію між ними, Арсеній Яценюк заявив: «Ми хочемо, щоб було цілком ясно: Україна є і буде частиною західного світу, і наші російські партнери мають усвідомити: ми готові створити новий різновид відносин між нами, за якого Україна є частиною Європейського союзу і водночас добрим другом і партнером Росії».

Прем’єр-міністр України в середу й четвер перебуває з візитом у США на запрошення президента Барака Обами.
XS
SM
MD
LG