Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко лавірує між Москвою і Києвом


Олександр Лукашенко, президент Білорусі
Олександр Лукашенко, президент Білорусі
Мінськ – Олександр Лукашенко цього тижня вперше висловився про події в Криму, однак про відверту підтримку ані Києву, ані Москві він не заявив. Водночас він зазначив, що Білорусь від зв’язків із Україною не відмовляється. Опозиція в Мінську припускає, що дії Путіна можуть загрожувати і суверенітету Білорусі.

Білоруський президент Олександр Лукашенко визнав, що з початку гострого конфлікту між Москвою і новою владою у Києві, він має постійний контакт із Володимиром Путіним. Донині Олександр Лукашенко публічно не висловлювався на цю тему, обмежуючись заявами про корупцію в Україні як причину її революції.

Однак у середу Лукашенко зібрав засідання Ради безпеки та виступив з 20-хвилинною заявою про Україну. Нічого конкретного щодо підтримки суверенітету й цілісності України Лукашенко не озвучив. Були лише натяки й заяви про те, що українці є братами для білорусів.

Того, що зараз коїться в Україні і з народом України, народ України не заслуговує. Це – героїчний народ, це народ, який в переважній своїй більшості бився проти фашизму
Олександр Лукашенко
«Це наша країна, це наші люди, це наші брати. І я прямо скажу, що того, що зараз коїться в Україні і з народом України, народ України не заслуговує. Це – героїчний народ, це народ, який в переважній своїй більшості бився проти фашизму, ми були разом в останній війні, і ми в цій війні перемогли», – заявив він.

Олександр Лукашенко також зазначив, що Білорусь не заважає українським політикам, які взялися вирішувати проблеми українського народу, і що Мінськ не зупиняв свої зв’язки з Києвом, передусім економічні.

Водночас Лукашенко висловив занепокоєння польотами літаків НАТО у Польщі й Литві, близько від білоруського кордону, і наказав міністру оборони: «Оскільки з Італії перекинуто півтора десятка літаків, то треба зв’язатися з начальником генштабу Росії і запропонувати, щоб те зміцнення, яке вони мають надати нам, близько 12-15 літаків, перегнали на територію Білорусі. Треба визначити маршрути і нехай працюють, патрулюють».

Один із активістів білоруської опозиції Юрій Бєленький з цього приводу зауважив, що російські літаки вже можуть бути на білоруський території.

У Білорусі побоюються, що Путін зазіхне і на неї

Лідер Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько особисто постраждав за Україну – напередодні суд у Мінську оштрафував його за пікет проти російської окупації Криму. Лебедько вважає, що білоруська влада, яка відверто не підтримує російську агресію в Україні, не хоче, щоб у державі тривала суспільна дискусія на цю тему.

Коли до цього ми казали про економічні загрози, то тепер можемо казати, що тут можуть опинитися російські війська, і буде просто окупація, анексія
Анатолій Лебедько
Анатолій Лебедько каже, що у ситуації, що склалася, і народу Білорусі, і Лукашенкові є чого боятися. «Загрози для суверенітету Білорусі дуже великі. Коли до цього ми казали про економічні загрози, то тепер можемо казати, що тут можуть опинитися російські війська, і буде просто окупація, анексія», – додає політик.

Білоруська влада це розуміє, каже Лебедько, але чи він має можливості для спротиву агресивним намірам Москви – тут опозиціонер сумнівається.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG