Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти покаже свою бухгалтерію вже 1 квітня


Київ – Вже наступного пленарного тижня у Верховній Раді можуть ухвалити закон «Про вищу освіту» авторства ректора КПІ Михайла Згуровського, анонсував міністр освіти і науки Сергій Квіт. Саме цей документ, кажуть у відомстві, стане поштовхом для запровадження низки реформ, запланованих міністерством на перші 100 днів своєї роботи. У Міносвіти зізнаються: поки що замість активної роботи над цими реформами новому керівництву переважно доводиться працювати зі скаргами на дії попередників.

Коли Богдана Проців стала директором львівської середньої спеціалізованої загальноосвітньої школи № 81 імені Петра Сагайдачного, перше, за що вона взялась – провела облік всіх матеріальних цінностей, оцінила педагогічний колектив, та батьківську громаду і вивчила свої повноваження. Те ж саме, вважає вона, потрібно робити і новому керівництву міністерства освіти.

Школа – це проекція української освіти в певному масштабі. І перше треба зрозуміти, яким конкретно ми бачимо випускника школи і вишу
Богдана Проців
«Школа – це проекція української освіти в певному масштабі. І перше треба зрозуміти, яким конкретно ми бачимо випускника школи і вишу. Потім проаналізувати, чого потребує економіка», – каже педагог.

Спростити процедуру визнання іноземних дипломів в Україні, скоротити кількість вузів, запровадити «перехресний вступ» (можливість іти після бакалаврату до магістратури на іншу спеціальність), зменшити середній бал шкільного атестата при вступі до вищих навчальних закладів із 200 до 12 балів. Це – лише невеликий перелік того, що Міністерство освіти і науки вже оголосило пріоритетами для перших трьох місяців своєї роботи.
Інфографіка «Що буде з освітою у найближчі 100 днів»
Інфографіка «Що буде з освітою у найближчі 100 днів»
Обіцяє нове керівництво Міносвіти дослухатись і до пропозицій освітян – таких як Богдана Проців. Зокрема з наступного тижня на сайті міністерства будуть представлені для громадського обговорення концепція ліцензування вишів і концепція реформування процедури нострифікації дипломів (визнання іноземних документів про освіту).

Втілювати заплановане будуть після ухвалення довгоочікуваного закону «Про вищу освіту», авторства Михайла Згуровського, який, за словами міністра освіти і науки Сергія Квіта, можуть ухвалити вже наступного пленарного тижня.

Ми за те, щоб не нависати, не контролювати і не примушувати. Це наша головна політика
Сергій Квіт
«Ми за те, щоб не обмежувати. Ми за те, щоб не нависати, не контролювати і не примушувати. Це наша головна політика. Головна мета нашого міністерства – це якість середньої і вищої освіти. Якість – це головне. Все інше ми будемо вам допомагати», – пообіцяв міністр.

Зі скаргами люди приходять постійно – Совсун

Проте більшість запланованих реформ – завдання на перспективу, каже перший заступник міністра освіти Інна Совсун. Наразі ж новому керівництву міністерства освіти доводиться працювати з купами паперових листів та скаргами на попередників.

Комусь два роки не видають сертифікат про отримання кандидатського ступеня, чиїсь дисертації з політичних міркувань навмисне відправляють на колективну експертизу і люди роками чекають
Інна Совсун
«Десь незаконно закрили університет, комусь два роки не видають сертифікат про отримання кандидатського ступеня, чиїсь дисертації з політичних міркувань навмисне відправляють на колективну експертизу і люди роками чекають на ці рішення. З такими скаргами люди приходять постійно і це велика частина роботи. Поки ми намагаємося визначити де, на якому рівні було допущено помилки і хто в цьому винен», – розповіла вона.

Щоб не уподібнюватися попередньому керівництву, в міністерстві вже запустили фінансовий аудит, який виявлятиме порушення, а з 1 квітня запрацює система, завдяки якій вся бухгалтерія і видатки апарату міністерства публікуватимуться он-лайн і будуть доступними для перегляду всім охочим.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG