Доступність посилання

ТОП новини

Путіну пропонують вихід із кримської ситуації


Володимир Путін, президент Росії
Володимир Путін, президент Росії
Лондон – У п’ятницю у британській столиці відбудеться чергова дипломатична спроба переконати Росію відмовитися від анексії Криму і припинити військовий тиск на Україну. На тлі заяв США та Євросоюзу про запровадження санкцій щодо Москви американський держсекретар Джон Керрі має провести переговори з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

Одним із завдань США є переконання Росії піти на прямі переговори з українською стороною і дотримуватися міжнародних угод, про що заявив цього тижня президент Барак Обама.

«Ми дуже чітко дали зрозуміти, що вторгнення Росії в Криму є порушенням міжнародних законів», – наголосив американський президент під час зустрічі з українським прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком у Вашингтоні у середу.

Барак Обама заявив, що Сполучені Штати стоять на боці України з вимогами збереження українського суверенітету й територіальної цілісності. Отже, ймовірно, з таких позицій у Лондоні вестиме переговори держсекретар Керрі.

Від попереднього запрошення відрядити Керрі до Москви для зустрічі з президентом Путіним Вашингтон відмовився.

Різні позиції

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров у заявах щодо України не наголошує на питаннях суверенітету, територіальної цілісності чи на принципах непорушності кордонів. Досі Лавров озвучував позицію свого начальника, президента Путіна, яка полягала у тому, що Москва не визнає український уряд та відмовляється вести переговори з Києвом, але натомість визнає дії проросійського режиму в Криму, який, двічі перенісши дату, готується провести у неділю референдум з питанням про приєднання півострова до Росії.

З тим, як розглядає ситуацію Захід, Росія категорично не погоджується. «У нас це викликає дуже багато запитань», – сказав російський міністр у розмові з президентом Путіним, яку днями транслювало російське телебачення. Лавров знову говорив, що в Україні відбувся «державний переворот». Тим часом Москва відмовляється визнавати, що тисячі російських військових захопили контроль у Криму.

Двозначні заяви та маневрування Москви можуть створювати шанс для дипломатичного врегулювання, вважає колишній посол Британії в Україні Роберт Брінклі.

«Треба спробувати запропонувати Путіну вихід із цієї ситуації», – сказав колишній посол під час обговорення становища в Україні на зустрічі Британсько-українського товариства у Вестмінстері у середу.

Проте час від часу на Заході лунають і більш песимістичні оцінки перспектив. Росія каже про можливість переговорів, але тим часом створює у Криму ситуацію, яку подаватиме як факт і, очевидно, захоче відштовхуватися у переговорах саме від тих реалій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG