Доступність посилання

ТОП новини

Арешт Фірташа – сигнал Москві?


Дмитро Фірташ, бізнесмен
Дмитро Фірташ, бізнесмен
Київ – Арешт у Відні бізнесмена Дмитра Фірташа матиме вплив не лише на український бізнес, але й на політичну і медіаситуацію в Україні, вважають експерти. Журналісти, які займалися аналізом діяльності Фірташа, припускають, що його затримання, здійснене на підставі ордера американського ФБР, пов’язане з імовірним відмиванням грошей. Тим часом у групі компаній Дмитра Фірташа його затримання назвали непорозумінням.

Затримання в Австрії Дмитра Фірташа напередодні підтвердило не лише українське МЗС, але й сама «Група DF», яка об’єднує бізнес одного з найбагатших українців. У групі однак висловили впевненість, що інцидент «буде вирішений найближчим часом».

У заяві, оприлюдненій «Групою DF», ідеться про те, що арешт не пов’язаний ані з ситуацією в Україні, ані з діяльністю бізнесмена у Європі чи Америці, а стосується інвестиційного проекту 2006 року. Інших подробиць справи немає.

Журналіст Мустафа Найєм, автор кількох розслідувань про бізнес-діяльність Дмитра Фірташа, написав у своєму «Фейсбуці», що мова йде про підозру у хабарництві під час підписання контрактів в Індії. Аналогічне припущення висловив і регіонал Сергій Тігіпко.

Конкурент Тимошенко

Дмитро Фірташ, за даними сайту «focus.ua», у 2013 році посів 4 місце в рейтингу 200 найзаможніших людей України зі статками у понад 3 мільярди доларів.

Алла Єременко, журналіст «Дзеркала тижня» й автор розслідувань про бізнес Фірташа, нагадує, що він був одним із перших у незалежній Україні, хто пов’язав свою діяльність із російським газом.

Він був одним із конкурентів контракту, який пропонувала Тимошенко і який, зрештою, був підписаний у 2009 році
Алла Єременко
«Пан Фірташ, ще за часів, коли не було НАК «Нафтогаз», не було перших газотрейдерів, навіть Юлія Володимирівна ще не очолювала ЄЕСУ, він уже займався газом. До речі, він був одним із конкурентів контракту, який пропонувала Тимошенко і який, зрештою, був підписаний у 2009 році», – зазначила Єременко у коментарі Радіо Свобода.

У середині 2000-х Фірташ став одним із власників компанії «РосУкрЕнерго» – посередника між Україною і «Газпромом» у постачанні блакитного палива. Водночас преса пов’язувала Фірташа з бізнесменом Семеном Могилевичем, фігуранта списку найбільш розшукуваних ФБР осіб. Сам Дмитро Фірташ категорично спростовував зв’язки з організованою злочинністю.

Алла Єременко не виключає, що справи бізнесмена могли цікавити міжнародне правосуддя і раніше, але саме зараз, імовірно, з’явилася критична інформація, що стала підставою для арешту.

Політичний контекст

Раніше цього місяця сайт «Еспресо.tv» оприлюднив статтю, згідно з якою, Дмитро Фірташ нібито причетний до підтримки у Криму проросійських сил, зокрема – руху «Русское единство», лідер якого, Сергій Аксьонов, віднедавна очолив самопроголошений уряд автономії.

Сам Фірташ цю публікацію не коментував. Політолог Володимир Фесенко каже, що гіпотетично арешт Фірташа за ордером ФБР може бути пов’язаний із кримською кризою і спробою США натиснути на Росію.

Фірташ публічно виступав за єдність країни, проти сепаратизму, але хтозна, чи не було якоїсь подвійної гри
Володимир Фесенко
«В принципі, Фірташ публічно виступав за єдність країни, проти сепаратизму, але хтозна, чи не було якоїсь подвійної гри. Це такий політичний контекст, який, можливо, не є прямою причиною, але він міг сприяти розслідуванню інших серйозних справ щодо Фірташа», – каже він у коментарі Радіо Свобода.

Володимир Фесенко також вважає, що арешт Дмитра Фірташа в Австрії може бути серйозним сигналом для інших представників великого бізнесу (причому, на думку політолога, не лише в Україні, а й у Росії), що віднині претензії ФБР можуть реалізовуватися і на території Євросоюзу.

Експерт також нагадує, що Фірташ є співвласником телеканалу «Інтер», тож у разі, якщо справа проти бізнесмена матиме продовження, варто, ймовірно, очікувати змін у керівництві одного з найрейтинговіших українських телеканалів.

У МВС України у четвер наголосили, що Київ до затримання Фірташа не має ніякого відношення. Тим часом у Генпрокуратурі зазначили, що наразі з’ясовують, які з бізнесменів могли поповнити свої статки за рахунок державних коштів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG