Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали пропонують надати російській мові статус другої державної


Партія регіонів пропонує надати російській мові в Україні статус другої державної і розширити повноваження регіонів. Про це йдеться в заяві партії, оприлюдненій на її сайті.

У Партії регіонів наголошують, що врегулювання гострої політичної кризи в Україні можна досягти виключно шляхом загальнонаціонального діалогу.

«Сьогодні владі важливо почути всі зацікавлені сторони, всіх громадян України, незалежно від місця проживання і політичних уподобань. Партія регіонів бачить вихід із ситуації в невідкладному виробленні та ухваленні законів, які забезпечують інтереси всіх регіонів країни», – йдеться в документі.

Регіонали вважають, що у першочерговому порядку мають бути внесені до парламенту і проголосовані конституційною більшістю закони про децентралізацію влади, що надають регіонам широкі повноваження; про надання російській мові статусу другої державної; про реальну боротьбу з корупцією і бандитизмом; про захист свободи слова.

«Ці основні пріоритети побудови нової системи влади в державі Партія регіонів пропонує включити у проект нової Конституції, яку необхідно ухвалити до осені поточного року», – йдеться в заяві.

Верховна Рада 23 лютого скасувала закон «Про засади державної мовної політики», неофіційно відомий як «закон Ківалова – Колесніченка» за іменами його авторів. Скасування закону викликало критику в Україні і за кордоном. Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов не підписав постанову парламенту про скасування мовного закону.

Цей закон, ухвалений 2012 року голосами більшості зі значними порушеннями процедури розгляду, зокрема, картками відсутніх депутатів, викликав значні протести, так звані Мовні майдани. За словами критиків, закон по суті передбачав утиски державної української мови й натомість переваги для однієї з мов меншин, а саме російської.
XS
SM
MD
LG