Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 14 березня: МЗС Росії звинувачує у донецькому побоїщі українських праворадикалів


Київ – Про вчорашні криваві сутички в Донецьку, коли одна людина загинула, а ще четверо перебувають у лікарнях (одна особа в тяжкому стані), у російських ЗМІ повідомляють, що загинуло троє українців і десятки були поранені. Також із тих же джерел повідомляють, що це «криваве побоїще, організоване праворадикалами, які приїхали з сусідніх областей», – з такою заявою виступило Міністерство закордонних справ Росії. У відомстві вважають, що українська влада не контролює ситуацію в Україні, а відтак Росія має право втрутитися, «щоб захистити співвітчизників». Між тим, всі загиблі та переважна більшість поранених – учасники мітингу «За єдину Україну!», і атакували їх учасники проросійського мітингу, запевняють правоохоронці, які намагалися зупинити конфлікт, і його очевидці. Більше того, активісти знайшли докази, що кровопролиття організували російські «гастролери», які в’їхали до України під виглядом туристичної групи.

Росія відповідає за життя та безпеку «співвітчизників та співгромадян в Україні», та залишає за собою право взяти людей на Донеччині під свій захист. Такою є основна думка заяви російського МЗС, що з’явилася сьогодні, як реакція на вчорашню криваву сутичку між учасниками проросійського та проукраїнського мітингів у Донецьку.

«13 березня в Донецьку сталися трагічні події, пролилася кров. На мирних демонстрантів, які прийшли на вулиці міста, щоб висловити своє ставлення до деструктивної позиції людей, які називають себе українською владою, напали праворадикальні угруповання, озброєні травматичною зброєю і битами, які напередодні почали з’їжджатися до міста з інших регіонів країни. В результаті сутичок є велика кількість поранених, одна людина загинула», – йдеться в офіційній заяві на сайті російського МЗС.

Російське зовнішньополітичне відомство наголошує, що неодноразово просило «тих, хто прийшов до влади в Києві», роззброїти бойовиків, гарантувати безпеку населення та право людей на проведення мітингів.

«На жаль, як показують події в Україні, цього не відбувається, київська влада не контролює ситуацію в країні», – заявляє російське МЗС.

Водночас РИА «Новости», ИТАР-ТАСС та інші провладні російські інформагенції в якості бекґраунду до новини про побоїще в Донецьку заявляють, що нібито опозиція та її прихильники почали застосовувати зброю під час протистояння на Майдані, і що саме в результаті дій озброєних протестувальників у центрі Києва понад 100 людей загинули. Про те, що в столиці діяли невідомі снайпери, а правоохоронці використовували травматичні гранати й патрони – ці медіа та російське Міністерство закордонних справ не згадують.

Між тим, у Донецьку встановили особу вбитого під час проросійського мітингу, це – прес-секретар донецької обласної організації ВО «Свобода» Дмитро Чернявський. Тобто один з тих, кого в заяві МЗС Росії назвали «озброєними праворадикалами з інших регіонів». Що ж до загибелі двох інших учасників мітингу за єдність України, про яку повідомляють російські медіа, то офіційного підтвердження цьому немає. Водночас у донецькому МВС повідомили, що під час бійки поранено понад 50 осіб.
Сутички в Донецьку, 13 березня 2014 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

14 березня вранці керівник МВС України Арсен Аваков повідомив, що міліція затримала перших чотирьох ініціаторів масової бійки після мітингів у Донецьку.

«Ідуть слідчі дії. Виходячи з перших матеріалів нічного розслідування, ці затримання – лише початок. Ліберальна риторика впливу на бандитів із ножами нами застосовуватися не буде – жорстке персональне реагування», – заявив Аваков на своїй сторінці у Facebook.

За його словами паралельно йде службове розслідування про те, наскільки адекватно діяли працівники міліції у цих подіях.

Міліція Донецької області працювала всю ніч для встановлення винних у масовій бійці в центрі міста. Про це журналістам заявив начальник міліції в Донецькій області Костянтин Пожидаєв. За його словами, вже встановили особистість 300 бойовиків.

«Зараз їх розшукують і доставляють в районні відділення міліції. Там проводять слідчі дії. Кримінальну справу залучили до Єдиного реєстру за статтею 294 КК України», – говорить Костянтин Пожидаєв.

Водночас українські прикордонники повідомили, що позавчора, за день до кровопролиття, не пустили через українсько-російський кордон на Донеччину близько 700 російських громадян. Вони їхали групами, з російськими прапорами, камуфляжним одягом, битками, ланцюгами та іншими предметами, які можна використовувати як зброю.

Тим часом активісти Майдану в Донецьку виявили, як потрапили до міста організатори кривавих сутичок. Сайт «Главком», із посиланням на активістів, повідомляє, що бойовики перетнули кордон на туристичному автобусі фірми «Волга-Травел» як туристична група, та що цей автобус довіз їх до вулиці Гаражна, 1 в Донецьку. На підтвердження цих даних видання наводить фото автобуса. Користувачі Facebook розповідають також, що близько 800 вихідців із Росії, які, ймовірно, брали участь у заворушеннях в четвер, оселилися в Горлівці Донецької області в готелі «Родіна», і нібито зайняли повністю два поверхи готелю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG