Доступність посилання

ТОП новини

Харків: суд забороняє «віче-референдум», проросійські сили не згодні


Центральну площу Харкова обгороджують парканом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Центральну площу Харкова обгороджують парканом

Харківський окружний адміністративний суд заборонив сьогодні проведення запланованого на неділю на площі Свободи «віча-референдуму» з питань федералізації. Таким чином суд задовольнив адміністративний позов Харківської міської ради проти ініціативної групи на чолі з Єгором Логвіновим, який є членом виконкому «Віче-Харків».

За постановою судді Андрія Зінченка, суд дійшов висновку, що заклики до федералізації Харківської області, про захоплення влади у неконституційний спосіб та перепідпорядкування правоохоронних органів свідчить про загрозу суверенітетові і територіальній цілісності держави, правам і свободам мешканців регіону.

«Запланований відповідачем масовий захід не узгоджується з інтересами мешканців територіальної громади міста Харкова та є неможливим у зв’язку з вище переліченими підставами», – виголосив постанову суддя.

Рішення має виконуватися негайно, але може бути оскаржене в десятиденний термін в окружному апеляційному суді.

Один із лідерів харківського проросійського руху Ігор Массалов заявив, що суд «обмежив права громадян, які мешкають у Харкові».

А один із ініціаторів референдуму Геннадій Макаров заявив Радіо Свобода, що охочим прийти на «віче-референдум» не завадить ніяка судова заборона.

«Я думаю, незалежно від того, подасть хтось повідомлення в мерію чи ні, люди на площу Свободи прийдуть, щоб обговорити цю тему. Мітинг заборонили проводити тільки Єгорові Логвінову, але цей суд не забороняє іншим громадянам чи іншій організації подати повідомлення і тут проводити референдум», – заявив проросійський активіст.

Він передбачає, що в неділю на площі Свободи відбудеться голосування за методом «руське віче»: «Голосування підняттям руки за визнання нелегітимної влади в Києві, за визнання російської мови як державної, визнання нелегітимним «губернатора», якого призначив президент».

Як повідомили Радіо Свобода організатори недільного мітингу, зібранню планують представити «народного губернатора» – на це місце наразі претендує п’ять осіб із проросійських громадських організацій.

А тим часом міські комунальні служби зводять металевий паркан по периметру площі Свободи, щоб обмежити масові зібрання людей у неділю. У міліції попереджають організаторів та учасників несанкціонованих мітингів про адміністративну та кримінальну відповідальність.

Удень голова харківської ОДА Ігор Балута заявляв, що влада має інформацію про можливу підготовку теракту на території міста в ці вихідні.

Харківський міський голова Геннадій Кернес після проведення екстреної наради про запобігання провокаціям і можливим терактам найближчими днями заявив, що головне завдання всіх відповідальних органів – не допустити донецьких подій у Харкові.

Громадське об’єднання «Захисники Харкова», що об’єднує громадські й політичні організації проросійських поглядів, заявляло, що планує в неділю на площі Свободи в Харкові провести «віче-референдум», на яке винести питання про «федералізацію і самовизначення Харкова і Харківської області». При цьому навіть серед самих організаторів немає єдності щодо «легітимності» такого «референдуму».
XS
SM
MD
LG