Доступність посилання

ТОП новини

«Референдум» у Криму розпочався


О 8:00 за київським часом на території кримського регіону України розпочався так званий «референдум». Обидва альтернативні питання, винесені на нього, не передбачають збереження нинішнього статусу Автономної республіки Крим.

Перше питання звучить так: «Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?» Друга можливість «вибору» пропонує формальне збереження Криму в складі України: «Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?»

Фахівці вказують на те, що друге питання є юридично некоректним, оскільки кримська конституція 1992 року мала дві редакції – травневу і вересневу. «Вони істотно різняться одна від одної», – наголосив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

В. о. президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов звернувся до громадян України, що проживають в Автономній республіці Крим, із закликом не брати участь у так званому референдумі, який, як він наголошує, проводитиметься «маріонетковою псевдовладою Криму під контролем російських військових».

Кримські татари у своєму зверненні заявили про рішуче засудження акту агресії з боку Російської Федерації і невизнання кримського «референдуму» 16 березня 2014 року. Вони «категорично відкидають будь-які спроби визначити майбутнє Криму без вільного волевиявлення кримськотатарського народу – корінного народу Криму».
XS
SM
MD
LG