Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові проросійські активісти «голосували» за федералізацію


Проросійські активісти і правоохоронці у Харкові, 16 березня
Проросійські активісти і правоохоронці у Харкові, 16 березня
У Харкові на площі Свободи у неділю попри судову заборону відбулося віче-«референдум» із голосуванням за економічну федералізацію. Результати «голосування» обіцяють надіслати в Росію, ОБСЄ й ООН. Голова обласної державної адміністрації Ігор Балута назвав харківський «референдум» смішнішим за кримський.

Для членів громадського об’єднання «Захисники Харкова» судова заборона на проведення 16 березня масових заходів не перепона. Опівдні судовий виконавець спробував виголосити проросійським мітингувальникам під памʼятником Леніну п’ятничне рішення Феміди, але його звідти агресивно виштовхали.

Після «розігріву» прихильників СРСР і Путіна серед перших ораторів до людей вийшов Єгор Логвінов – член виконкому «Віче-Харків» (утворення у структурі «Захисників Харкова»), який оголосив про початок «референдуму». Мітингувальникам запропонували визначитися з трьох питань – «економічної федералізації», «народовладдя» і «мовного суверенітету». Під кожним питанням у формі для «голосування» – пункти «за» і «проти».

До кожного питання – пояснення. Наприклад, щодо федералізації у «бюлетені» зазначено: «Економічна федералізація – це можливість регіону самостійно вирішувати, куди витрачати свої кошти». А от «мовний суверенітет» автори «бюлетеню» пояснюють ще цікавіше: «це право народів і особистості на збереження, розвиток і використання рідної мови».

Під час заповнення треба вказати своє ім’я і прізвище. За самою процедурою заповнення «бюлетенів» ніхто не стежив. Мітингувальники вписують свої відповіді буквально на спині сусіда. Замість виборчих урн – мішки, туди й кидали свої «голоси» за федералізацію проросійські активісти.

У Харкові відбувся свій «референдум»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Результати псевдоголосування передадуть в облраду

Організатори віче-«референдуму» обіцяють найближчим часом оприлюднити результати голосування на площі Свободи. Але серед лідерів проросійського руху, схоже, немає одностайності щодо того, куди саме варто в першу чергу надіслати рішення псевдоплебісциту. Єгор Логвінов пообіцяв мітингувальникам надіслати висновки у Росію, ОБСЄ й ООН.

Інший член виконкому «Віче-Харків» Ігор Массалов вважає, що це «голосування» може стати поштовхом для рішення обласної ради щодо місцевого референдуму. «Результати будуть підраховані і передані Харківській обласній раді для того, щоб депутати ініціювали вирішення питання про проведення справжнього референдуму – з урнами, паспортами, результати якого визнали б законними. І тоді цей референдум можна було б покласти в основу будь-яких рішень», – зазначив він.

Хоч у «бюлетенях» не йшлося про відокремлення Харкова в окрему республіку чи приєднання області до Російської Федерації, мітингувальники справляли враження людей, які голосують за входження Харкова у склад сусідньої держави. Розмахуючи триколорами, вони вигукували «Росія!» і в розмовах між собою обговорювали можливість повернення до «братської триєдиної Русі», а також можливу допомогу президента Росії Володимира Путіна.

Згодом уже біля стін російського консульства у Харкові мітингувальники оприлюднили звернення до уряду Російської Федерації. Вони зокрема закликали Росію… ввести війська на територію області. Під оплески звернення передали співробітникам консульства. Дорогою від російського диппредставництва мітингувальники зупинилися біля польського консульства, біля якого вирішили підняти російський прапор.

Політичний жест

Харківський голова обласної державної адміністрації Ігор Балута у коментарі Радіо Свобода наголосив: проросійські активісти знали, що беруть участь у незаконних діях, порушують громадський порядок, бо перекрили центральні автомагістралі міста. За це, за словами очільника області, вони відповідатимуть перед законом.

А щодо «референдуму», то з цього приводу Ігор Балута сказав: «Я розумію, що вони навіть не хочуть математичного обрахування цих бюлетенів. Це просто політичний жест. Що цей «референдум» буде відображати?»

«Якщо бюлетені біля пам’ятника Леніну заповнили півтори-дві тисячі людей, ви що, вважаєте, що така кількість людей може демонструвати волевиявлення всього Харкова й області? Безумовно, ні. З юридичної точки зору, ця ситуація смішніша за кримську», – додав очільник Харківської області.

В обласній міліції й СБУ вже попередили, що розбиратимуться як із правомірністю самого віче-«референдуму», так і з провокаторами і порушниками громадського порядку, які, наприклад, вщент розгромили офіс місцевого представництва «Просвіти».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG