Доступність посилання

ТОП новини

На Росію чекають нові санкції Європейського союзу


Президент Росії Володимир Путін і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей
Президент Росії Володимир Путін і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей
Брюссель Нова серія санкцій – цього разу, націлених на представників Росії, причетних до антиукраїнських провокацій та військового вторгнення в Крим, буде впроваджена у понеділок головами європейських зовнішньополітичних відомств. Дипломати у понеділок зустрічаються на черговій нараді у Брюсселі, де, як очікується, мають підготувати політичну частину угоди про асоціацію до підписання на наступному євросаміті. Окремим питанням буде розглянуте питання енергетичної безпеки, яке, з огляду на погіршення стосунків із Кремлем, у ЄС постало дуже гостро.

Дипломати Європейського союзу цього разу мають перейти до розгляду наступного, жорсткішого набору санкцій щодо Росії – обмежень на в’їзд до ЄС та замороження активів цілої низки російських діячів, безпосередньо пов’язаних із окупацією Криму та наклепництвом щодо подій в Україні, каже Радіо Свобода бельгійський дипломат українського походження Зенон Коваль.

«Через те, що немає деескалації напруження у Криму, рівень санкцій буде підвищений, – каже він. – (Дипломати) тепер можуть вдаватися до санкцій особистого характеру, тобто проти осіб, які були безпосередньо задіяні до ситуації в Криму. То можуть бути міністр оборони Росії, близькі радники Путіна і так далі».

Як повідомляють дипломатичні джерела, головам закордонних відомств ЄС у понеділок зранку подадуть конкретний список понад сотні осіб, які прямо причетні до агресії на території України.

Пан Коваль також припускає, що з огляду на шкоду, яку від покарання Росії також зазнають деякі країни ЄС, міністри співдружності сьогодні ще й міркуватимуть, як ці збитки рівномірно розподілити між європейськими партнерами.

Тексти угоди про асоціацію готують для підписання на саміті ЄС

Друге важливе питання, яке розглядатимуть у Брюсселі міністри закордонних справ – підготовка тексту політичної частини угоди про асоціацію з Україною, яку планують підписати на саміті лідерів ЄС 21 березня. Як заявив український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, підтвердив готовність країн співдружності до цього кроку.

Тим часом, недільний «референдум» Європейська співдружність з огляду на його невідповідність ні Конституції України, ні міжнародному праву, не визнала. «Референдум є незаконним і нелегітимним, а його результат не буде визнаний», – наголошують у своїй спільній заяві голова Єврокомісії Баррозу і лідер Європейської ради Ван Ромпей.

Представники ЄС також вкотре засудили порушення суверенітету України і закликали Росію відвести війська в місця їх постійної дислокації.

Безглуздий референдум

Депутат Верховної Ради України, один з лідерів кримсько-татарського народу Мустафа Джамілєв у Брюсселі заявив, що такого роду референдум – «безглуздий та неправомірний».

«Опубліковані висновки жодним чином не залежать від того, чи взяли участь люди в референдумі, чи як вони проголосували. Таке бажання тих, що ввели війська на нашу теориторію і результати вже були визначені наперед. Людям тільки відвели роль маріонеток. Ці результати не можуть бути визнані, ні згідно з українськоим законодавством, ні згідно з міжнародними нормами», - зауважив Мустафа Джемілєв, додаючи, що це – «безглузде насміхання над демократичними принципами».

На це також вказали експерти Венеціанської комісії, мотивуючи незаконність недільного рефереднуму тим, що це не передбачено ні українською, ні кримською Конституціями. Хоча офіційні висновки щодо референдуму про приєднання до Росії Венеціанська комісія планує опублікувати дещо пізніше – 20-21 березня.

Енергетична безпека ЄС на тлі кримської окупації

Чергова зустріч міністрів закордонних справ ЄС завершиться питанням енергетики. З огляду на непередбачуваність та агресивність Кремля, нині гостро постало питання енергетичної безпеки Євросоюзу, вказує політичний аналітик з Вільного брюссельського університету Світлана Кобзар.

«Тепер також переглядають політику енергетики. Багато країн ЄС залежать від російського газу і це питення стає дуже серйозним. Тобто, шукають шляхи зменшення цієї залежності від закупівель газу із Росії. І це дуже важливий крок у Євросоюзі».

Втім, про якісь технічні плани для поглиблення гарантій газопостачань до ЄС, міністри вести мову не будуть. Як пояснив високопосадовець з європейських дипломатичних кіл, це будуть обговорення стратегії ЄС у сфері енергетики на тлі нинішньої ситуації, пов’язаної із Росією та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG