Доступність посилання

ТОП новини

Агресія у Криму руйнує альянс Росії та Китаю – політолог


Сергій Куделя, політолог, професор університету Бейлор
Сергій Куделя, політолог, професор університету Бейлор
Перехід Росії до перегляду кордонів руйнує підвалини її альянсу із Китаєм. Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» заявив політолог, професор університету Бейлор Сергій Куделя.

«До останнього часу Росія відігравала роль консервативної держави, яка намагалась зберегти правопорядок у світі та уникнути переділу кордонів. Це було основої її альянсу із Китаєм, який також виступає, як держава-консерватор. Тепер ми бачимо Росію, яка виступає у якості ревізіоніста, країни яка намагається перекроювати кордони не лише на заході, з Україною. Можливо, відкриються кордони із Казахстаном. Буде поставлено питання про кордони із Білоруссю», – відзначив Сергій Куделя.

На думку Куделі, прийняті Путіним рішення вже призвели до безповоротної втрати ним «обличчя» у світі.
«Протягом всього президентства Путіна ми бачили, що репутація Росії, як міжнародного «важковаговика» та глобальної супердержави для нього надзвичайно важливі. Фактично його завданням було повернути Росії її вагу на світовій арені», – зазначив Куделя.

Куделя вважає, що Заходу важливо пояснити Путіну, що отримуючи Крим до складу Росії, він тим самим нівелює всі 14-річні намагання перетворити Росію на глобального гравця.

На думку Сергія Куделі, зараз емоційний стан Путіна може заважати йому зрозуміти усі втрати пов'язані із анексією Криму.

Натомість американський дослідник Леон Арон вбачає у діях Путіна у Криму логіку спрямовану на відновлення статусу Росії як супердержави.

«Великодержавний статус Росії у великій мірі визначається саме її протистоянням із Заходому», – відзначив директор досліджень Росії в «American Enterprise Institute» у своєму Twitter.

На думку Арона, дії Путіна також мають на меті «дати достатньо жорсткий урок будь-який пострадянським країнам, які мають намір кинути виклик гегемонії Росії».

Леон Арон переконаний, що все це має передусім послужити «посилення позицій режиму Путіна всередині Росії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG