Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагатиме компенсації від Росії у разі націоналізації майна у Криму – Петренко


Павло Петренко
Павло Петренко
Міжнародне право і законодавство України дозволяють Києву вимагати від Росії фінансових компенсацій у разі націоналізації так званою «владою Криму» українського майна на півострові. Про це сьогодні на брифінгу у Кризовому медіа-центрі заявив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, на сьогодні є загроза для державної і приватної власності громадян України, яка розташована у Криму. Це результат того, що «Росія порушила всі мислимі і немислимі норми міжнародного права», наголосив міністр.

«На засіданні уряду ми ухвалили рішення щодо невідкладного напрацювання правової позиції щодо питання розподілу власності колишнього СРСР. Мова іде про ту спільну власність, яку напрацював весь народ, який проживав на території колишнього Радянського Союзу і в якій є частка України. Досі не підписаний так званий «нульовий варіант», за яким Росія мала би всі юридичні підстави володіти цією власністю», – пояснив Петренко.

За його словами, з урахуванням тих дій, які нині Росія вчиняє проти України, Київ ставитиме питання про повернення українській стороні майна, яке перебуває в інших державах (це об’єкти нерухомості, приміщення дипломатичних установ) і належить Україні.

«Україна також ставить питання про компенсацію усіх збитків, які будуть спричинені діями псевдокримської влади за посібництва російських військових як державі Україна, так і її громадянам», – зазначив міністр юстиції.

Як заявив Петренко, лише борг Ощадного банку колишнього СРСР щодо виплат і розрахунків з нинішніми громадянами України становить близько вісімдесяти мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG