Доступність посилання

ТОП новини

Хрущов передав Україні Крим із «порушеннями конституційних норм» – Путін


Володимир Путін
Володимир Путін
Перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов передав Україні Крим із «порушеннями чинних тоді конституційних норм», а більшовики після революції включили до складу Української союзної республіки значні території історичного півдня Росії. Про це президент Росії Володимир Путін сказав у ході звернення до Федеральних зборів.

«Після революції більшовики з різних міркувань, хай Бог їм буде суддя, включили до складу Української союзної республіки значні території історичного півдня Росії. Це було зроблено без урахування національного складу жителів, і сьогодні це сучасний південний схід України», – сказав Путін.

«А в 1954 році вийшло рішення про передачу до її складу й Кримської області, заразом передали й Севастополь, хоча він був тоді союзного підпорядкування. Ініціатором був особисто голова Комуністичної партії Радянського Союзу Хрущов. Що ним рухало – прагнення заручитися підтримкою української номенклатури або загладити свою провину за організацію масових репресій в Україні в 30-і роки – хай із цим розбираються історики», – додав він.

Путін також заявив, що коли після розвалу СРСР Крим опинився в Україні, в Росії зрозуміли, що її пограбували. При цьому він визнав, що й сама Росія, «запустивши парад суверенітетів» союзних республік, сприяла розвалу Радянського Союзу, а при оформленні розпаду СРСР «забули і про Крим, і про головну базу Чорноморського флоту – Севастополь».

«Мільйони росіян лягли спати в одній країні, а прокинулися за кордоном, відразу виявилися національними меншинами в колишніх союзних республіках, а російський народ став одним із найбільших, якщо не сказати, найбільшим, розділеним народом у світі», – заявив Путін.

За словами російського президента, сьогодні, вже багато років потому, він чув, «як кримчани говорять, що тоді, в 1991 році, їх передали з рук у руки просто як мішок картоплі».

«Важко з цим не погодитися. Російська держава, що ж вона? Ну що, Росія? Опустила голову й змирилася, проковтнула цю образу. Наша країна перебувала тоді в такому важкому стані, що просто не могла реально захистити свої інтереси», – заявив Путін.
XS
SM
MD
LG