Доступність посилання

ТОП новини

Не треба сподіватися, що Росія стане партнером – Леонід Кравчук


Київ – Україна і світ мають бачити Росію не партнером, а тим, ким вона є. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив перший президент України Леонід Кравчук, коментуючи вівторкові заяви російського президента Росії Володимира Путіна. Цього дня Путін підписав із самопроголошеною кримською владою договір про входження Криму і Севастополя до складу Російської Федерації і пообіцяв і надалі захищати права росіян і російськомовних в Україні.

Микита Хрущов пограбував Росію, коли передав Крим Україні. До того ж, зробив це Хрущов із порушенням конституційних норм. Захід сам усіх нагнув, а тепер обурюється. Кольоровими революціями і створенням коаліцій проти Росії керували провідні країни світу. Росія не хоче ходити у гості до натовських моряків у Севастополі. А Крим ніколи не буде «бендерівським». Про все це заявив у вівторок російський президент Володимир Путін під час звернення до Федеральних зборів.

«Щодо Криму, то був і залишається російським, і українським, кримськотатарським. Повторюю, він був, як і було віками, рідним домом для представників усіх народів, які там живуть. Але він ніколи не буде бендерівським», – прорік Путін.

Анексія Криму «у рідну гавань»

Володимир Путін також заявив Федеральним зборам і уряду про пропозиції «парламенту Криму» і «законодавчих зборів міста Севастополя» увійти до складу Росії і розпорядився схвалити проект договору про «прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації». А дещо пізніше, під час концерту на Червоній площі на честь приєднання Криму до Росії, Путін сказав, що тепер ця територія повернулася «у рідну гавань».

«У нас сьогодні дуже радісний день. Шановні громадяни Росії, дорогі кримчани, севастопольці. Після важкого, тривалого, виснажливого плавання, Крим і Севастополь повертаються у рідну гавань, до рідних берегів, у порт постійної прописки – у Росію», – заявив Путін.


Міністерство закордонних справ України тим часом висловило протест проти визнання Російською Федерацією самопроголошеної Республіки Крим як суб’єкта міжнародного права. У заяві МЗС йдеться, що незалежність цього утворення була проголошена «нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдуму, проведеного з кричущими порушеннями демократичних стандартів проведення референдумів, які були розроблені в рамках ОБСЄ і Ради Європи».

Таку позицію висловлює і колишній міністр закордонних справ, екс-посол України у Росії Костянтин Грищенко.

«Жоден уряд України не зможе і ніколи не визнає результати анексії, яка була проведена з порушенням усіх норм міжнародного права. У мене інших коментарів немає», – сказав Грищенко в інтерв’ю Радіо Свобода.
У Сімферополі святкують приєднання Криму до Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Психоз під час виступу Путіна

У нинішній риториці Володимира Путіна немає нічого нового, сказав Радіо Свобода перший президент України Леонід Кравчук. Зараз, наголошує він, потрібно зняти рожеві окуляри і побачити справжню Росію.

«Я сьогодні чув президента (Путіна), – говорить Кравчук. – Він навіть оком не моргне, говорить те, що йому хочеться, а не те, що є насправді, зал аплодує, верещить… Складається враження такого психозу, який був уже не раз на теренах Європи і не тільки Європи, коли починалися гострі ситуації. Ми знаємо, чим вони завершувалися. Тому не потрібно сподіватися, що Росія може стати партнером. Треба бачити Росію такою, як вона є. Анексія Криму фактично відбулася. Не треба думати, що це випадково».

Будемо просити захисту від Путіна – Ландік

Під час звернення до Федеральних зборів Володимир Путін пообіцяв захищати права «мільйонів росіян і російськомовних в Україні політичними, економічними і правовими засобами. Утім, як зазначив Радіо Свобода луганський бізнесмен, народний депутат попередніх скликань від Партії регіонів Володимир Ландік, Луганщина, як і вся Україна зараз, потребує захисту саме від Путіна.

«Будемо просити захисту і в Європи, і в Америки, і в ООН, і в усіх будемо просити не від Росії, а від керівника Кремля, який, мабуть, уже уявляє себе Наполеоном», – говорить Ландік.

Головною причиною нинішньої ситуації Леонід Кравчук називає інформаційну пропаганду Росії і відсутність в Україні інформаційної безпеки. Саме тому, вважає Кравчук, найперше, що має зробити зараз Україна, – змінити інформаційну політику.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG