Доступність посилання

ТОП новини

Банківський сектор у Криму дестабілізовано надовго – Сугоняко


Люди стоять в черзі до банкомату в Сімферополі, 18 квітня 2014 року
Люди стоять в черзі до банкомату в Сімферополі, 18 квітня 2014 року
Київ – Банкомати або не працюють, або біля них черги, зняти можна тільки невеликі суми, а повернути депозити неможливо – така ситуація нині в банківському секторі окупованого Криму. Банкіри кажуть, що чекають роз’яснень від української та російської влади. А експерти наголошують, що банки мають або перереєструватися у Російській Федерації, або налагодити обслуговування клієнтів у суміжних регіонах.

«ПриватБанк» у Криму після триденної перерви частково відновив роботу. Люди отримали змогу зняти свої гроші, але лише в банкоматах і тільки по 500 гривень на добу, із зарплатних та соціальних карток. Користувачі банку загалом невдоволені таким станом справ, але є й ті, хто ставиться до ситуації спокійно.

Наразі «ПриватБанк» припинив роботу відділень у Криму до отримання роз’яснень від Нацбанку України та місцевої влади, заявив Радіо Свобода речник «ПриватБанку» Олег Серга.

Ми вклали в економіку регіону мільярди гривень, і хотіли б отримати гарантії їхнього повернення
Олег Серга
«Ми зупинили роботу відділень і обслуговування клієнтів. Бо наразі не маємо чітких правових засад для роботи, а крім того – на території Криму не працюють національні платіжні системи. Чекаємо роз’яснень від усіх сторін. Зараз на півострові наш банк стикнувся з низкою технічних проблем. Ми вклали в економіку регіону мільярди гривень і хотіли б отримати гарантії їхнього повернення», – зауважує банкір.

Тим часом у Криму працюють з перебоями й інші банки. Найчастіше банкомати стоять без грошей, або видають кошти лише клієнтам свого банку, відділення зачинені, депозити повернути неможливо, розповідають місцеві мешканці.
У Криму частково відновилася робота «ПриватБанку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Дії банків у Криму не регулюються законами жодної країни

Українські банки в окупованому Криму опинилися у правовому вакуумі, пояснює параліч банківської системи півострова економіст Олександр Жолудь.

«Ситуація дивна, її не регулює ні українське, ані російське законодавство, законодавства ж Кримської автономії про банківську систему взагалі не існує. Якщо продовжувати вважати Крим українською територією, то банки на півострові можуть працювати за правилами надзвичайного стану, які в законодавстві вже прописані. З точки зору російських законів, мають змогу працювати лише банки з російською ліцензією. А поки вони її не отримали, вони поза законом», – говорить Олександр Жолудь.

Нормальна робота «ПриватБанку» та інших банків на Кримському півострові навряд чи відновиться, вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Те що відбувається – надовго дестабілізувало банківський сектор у Криму
Олександр Сугоняко
«Як будуть поводитися росіяни в Криму, спрогнозувати важко, – каже він. – Українські банки в Криму – це українська власність. Якщо представники російської влади захочуть їх націоналізувати, за всіма міжнародними нормами їх мали б викуповувати. Втім, я не знаю, чи це можливо. Однозначно можу сказати: те, що відбувається, надовго дестабілізувало банківський сектор у Криму».

Олександр Сугоняко припускає, що українські фінансові установи спробують налагодити обслуговування мешканців півострова в інших регіонах України. Таку ж пораду дає банкірам і Олександр Жолудь, але для цього, наголошує він, українська влада має ухвалити рішення про тимчасово окуповані території. Він наводить дані, за якими банки позичили кримчанам близько 6 мільярдів гривень, а кримському бізнесу – 16 мільярдів. Економіст наголошує, що банки зможуть відновити свою роботу в нових умовах, лише якщо забезпечать сплату відсотків за цими кредитами. В іншому випадку українська фінансова система зазнає збитків на суму цих кредитів, підсумовує Жолудь.

Тим часом міністр юстиції України Павло Петренко офіційно заявив, що ту власність, яка може бути втрачена в Криму, Україна має намір компенсувати, конфіскувавши російські активи в Україні і отримавши частину від їхньої конфіскації в ЄС.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG