Доступність посилання

ТОП новини

Кримські банки: тиша напередодні бурі?


Черга до банкоматів в Сімферополі напередодні референдуму, 15 березня 2014 року
Черга до банкоматів в Сімферополі напередодні референдуму, 15 березня 2014 року

Вікторія Веселова

Сімферополь – Кримчани вже кілька днів не можуть отримати готівкові гроші, зокрема у найбільшому банку, що працює в республіці, – «ПриватБанку». Оголошення про тимчасове припинення роботи з клієнтами з’явилися на кримських відділеннях банку одразу ж після кримського «референдуму». Нормальна робота не відновилась досі.

Варто зазначити, що проросійське видання «Крим.24» у день «референдуму» оприлюднило інформацію про закриття кримських відділень «ПриватБанку» начебто у зв’язку з переведенням української гривні на російські рублі. Воно навіть приводить фото відповідного оголошення.

У той же час у кримському відділенні банку наступного дня спростували цю інформацію, пояснили, що відділення справді тимчасово не працюють з клієнтами, але не через перехід на російські рублі, а через технічні проблеми. У кримському управлінні банку також обіцяли, що видачу готівки буде відновлено у середу, 18 березня.
Спеціаліст з обслуговування клієнтів «ПриватБанку» про подальшу роботу в Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:36 0:00

Однак у вівторок зранку керівник кримського прес-центру «ПриватБанку» Анна Гуляєва повідомила, що банк не відновив роботу з клієнтами через усе ті ж технічні негаразди.

«Коли ми владнаємо наші технічні проблеми, почнемо знову працювати з клієнтами. Зараз тимчасово ми припинили обслуговування. Коли робота відновиться, я вам сказати не можу», – пояснила вона.

Черги біля банкоматів

Але вже по обіді стало відомо, що «ПриватБанк» усе ж таки почав видавати готівку через банкомати, але не більше, ніж по 500 гривень з кожної картки.

Тому біля кримських «приватівських» банкоматів весь день стояли величезні черги. Чимало з людей були вимушені стояти, вони кажуть, що за кілька днів, поки банкомати «заморожені», у них не лишилося грошей навіть на їжу.

Інші чекають зарплатню, щоб купити ліки дітям. Причин, чому людям потрібні їхні гроші, безліч. Проте поки що отримати їх у достатній кількості неможливо. Навіть у банках-партнерах «Привату».
У Криму частково відновилася робота «ПриватБанку»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Крім того, зараз стали неможливими і віртуальні платежі. Термінали «ПриватБанку» також не працюють.

Спроби з’ясувати в голови кримського відділення банку Бориса Фінкельштейна, у чому річ і коли банківські відділення у Криму повернуться до звичного об’єму роботи, не дали результатів.

Зранку додзвонитися до нього було неможливо. Слухавку брала його секретарка, котра пояснювала, що відповідати на питання не уповноважена. А вже по обіді Фінкельштейн відповів сам. Але пояснювати також нічого не став, порадивши звернутися до офіційного сайту «ПриватБанку», де на той час вже було опубліковане повідомлення про відновлення роботи банківських установ у Криму.

«Після успішного проведення планових технологічних робіт 16-17 березня, банкоматна система буде працювати у штатному режимі. Тимчасові обмеження на отримання готівкових коштів поки будуть діяти у зв’язку з дефіцитом готівки на території півострова», – повідомляє прес-служба банку.

Також зазначають, що технологічні заходи проводилися лише на території Криму. Тоді як усі відділення та сервіси банку в інших регіонах України обслуговують клієнтів у звичному режимі. Правда, кредитування наразі також не здійснюють.
Кримчани не можуть зняти гроші – «Приватбанк» не працює
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Проблеми не лише із «ПриватБанком»

Разом з тим, стало відомо, що проблеми з отриманням грошей у Криму є не тільки у «ПриватБанку». Кримське відділення «Имекс Банку» (з головним офісом у Одесі) тимчасово не видає вкладникам кошти за депозитними вкладами. Як повідомили кореспонденту Радіо Свобода у кримському відділенні банку, ці кошти можуть забрати лише вкладники, у котрих завершився термін депозитних угод, але також із обмеженнями – по 1 тисячі гривень на день. Бажаючим забрати депозити достроково, пропонують їхати за грошима до Одеси. Бо наразі у Криму такі рахунки заблоковані.

У той же час від подальших коментарів у банку також відмовляються. Просять зачекати до стабілізації політичної ситуації.

Разом з тим вже є інформація, що у зв’язку з приєднанням Криму до Росії, звідси можуть піти деякі українські банки. Що у такому разі буде з коштами вкладників, поки що ніхто сказати не може. У відповідь – суцільна тиша. Напередодні бурі?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG