Доступність посилання

ТОП новини

Пролюстрована Україна – без колишніх членів КПРС, КДБ, КПУ, шпигунів та регіоналів


Київ – Експерти Харківської правозахисної групи презентували свою концепцію закону про люстрацію. Вона, на їхнє переконання, повинна мати терміни і тривати від трьох до десяти років, залежно від тяжкості злочину. Що ж до чиновників, які підпадатимуть під люстрацію, то це як колишні члени КПРС і КПУ, агенти КДБ, так і високопосадовці часів незалежності. В альтернативних до цього проектах передбачено дещо інші механізми, проте всі вони так і залишаться на папері, якщо «нова» влада не прийме їх до уваги і не запустить люстрацію як до попередників, так і до самих себе.

«Така ситуація, потрібна люстрація» – це напис на одному з плакатів, з якими учасники акції збирались під стінами Верховної Ради з вимогою негайно розпочати люстрацію. Проте невдоволення людей не обмежується лише старою владою, суддями, які відправляли людей у СІЗО, чи вищим керівництвом, відповідальним за розгін Майдану та масові вбивства на Грушевського. Претензії та невдоволення з’явилось і щодо нової влади.

«Ми зверталися до влади 25 лютого з вимогою про люстрацію Кабінету міністрів, а те, що відбулося 26 числа, це не була люстрація, це була фактично насмішка над нами. Ми сьогодні повинні позбутися некомпетентних людей. Це є Аваков, міністр оборони… Також є вимога, щоб Турчинов вийшов до нас, послухав нас і сказав, що ми так чи так зробимо», – озвучує вимоги активіст громадської організації «Січ» Андрій Хома.

Люстрація не може бути за списком – Захаров

В інтернеті за останній місяць з’явилося декілька варіантів списків претендентів на люстрацію. Включають вони від 60 до 145 осіб, починаючи від Віктора Януковича і його команди, закінчуючи суддями і дрібними чиновниками на місцях. Проте люстрація не передбачає прийняття індивідуальних актів по списку, наголошує співголова Харківської правозахисної групи та один із авторів нещодавно оприлюдненого законопроекту про люстрацію Євген Захаров.

Не може бути люстрація і довічною, каже він. Заборона обіймати державні посади, на думку Захарова, повинна мати чіткі терміни: від трьох до десяти років максимум. Крім того, у законопроекті правозахисники прописали чотири головні критерії для здійснення люстрації.
Під люстрацію підпадають і чиновники, що організовували чи брали участь у фальсифікації виборів президента України 2004 року, перешкоджали мирним зібранням в період з 1 квітня 2010 року до 22 лютого 2014 року, переслідували осіб за їхню громадянську чи політичну діяльність у цей самий період, розкрадали держмайно і місцеві бюджети більше ніж на 1 мільйон гривень чи взагалі якимось чином порушували права людини.

Кожна особа, яка перебуває на державних посадах або претендує на них, повинна згідно із законопроектом, подати декларацію, де б засвідчила, що не відповідає переліченим критеріям.

«Люстраційний комітет перевіряє за заявою громадян або за власною ініціативою відомості, які викладені в цих деклараціях і встановлює випадки, коли ці відомості неправдиві. У таких випадках він починає люстраційну процедуру, вимагає пояснень від цієї особи, отримує їх і виносить своє рішення, яке ця особа може оскаржити в суді протягом 10 днів», – пояснює Євген Захаров.

Спершу в перший люстраційний список, потім ­у другий

Декларація є підставою для початку люстрації і за ще одним законопроектом про люстрацію, авторства адвоката, члена асоціації правників України Леоніда Антоненка. Проте це вже декларація, що містить також і джерела доходів та видатки чиновника, наголошує автор. Першими декларації мають подати особи, що від 1 січня 2014 року обіймали найвищі посади в державі, а через півроку їх повинні подати і менш впливові посадовці. Але якщо люстраційний комітет виявить невідповідність у їхніх деклараціях, майно особи не конфісковується – вона потрапляє у другий список люстрації і тоді позбавляється посади на 5 років.

«У випадку, якщо інформація виявляється недостовірною чи неповною, наступає відповідальність у вигляді попадання у другий список. А у випадку, якщо виявляється невідповідність між доходами і видатками на суму, що перевищує 10 тисяч євро, румуни, наприклад, написали, що майно підлягає конфіскації, проте конфіскація – це доволі жорсткий інструмент, і він не завжди робочий, тому ми вносимо особу у другий люстраційний список і запускаємо процедуру його звільнення з посади», – пояснює Леонід Антоненко.

«Забалакати» люстрацію

Загалом механізмів, як повинна проходити люстрація, назбиралося вже близько десятка. Втім, жоден із них поки що не був розглянутий. Свідчить це лише про одне: поки в країні є революційний настрій і ентузіазм, люстрацію в Україні «забалакують», – побоюється голова люстраційного комітету Єгор Соболєв.

На сьогодні люстраційний комітет все ще залишається лише громадською ініціативою без законодавчо закріплених повноважень, свого приміщення, техніки та чіткої команди. І хоч на люстрацію в Україні можуть піти роки, попереджають правозахисники, все ж закликають: єдиним запобіжником, який не дозволить спустити її на гальмах, є Майдан і люди, що продовжуватимуть тримати плакати під Верховною Радою з вимогою негайної повної люстрації.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG