Доступність посилання

ТОП новини

МЗС викликає диппредставника Росії для протесту проти анексії окупованого Криму


Міністерство закордонних справ повідомило у вівторок, що викликало до себе тимчасового повірника у справах Росії в Україні Анатолія Воробйова, якому вручили ноту-протест проти визнання Росією нелегітимної «Республіки Крим» та підписання договору про прийняття Криму і Севастополя до складу Росії.

МЗС заявило, що такі дії російської сторони не відповідають основоположним принципам та нормам міжнародного права щодо гарантій територіальної цілісності, недоторканності і непорушності кордонів та невтручання у внутрішні справи держав.

Українська сторона розцінює ці дії Росії як акт анексії, тобто насильницького набуття частини території України.

«Українська сторона категорично заперечує поширення суверенітету Російської Федерації на окуповану нею територію України і залишає за собою право на вжиття заходів у відповідності до міжнародного права та законодавства України», – мовиться в ноті протесту МЗС.

У вівторок у Москві президент Росії Володимир Путін підписав із фактичними сепаратистськими керівниками української автономії угоду про вступ Криму й Севастополя до складу Росії за результатами незаконно проведеного там референдуму про це. Він також попросив парламент Росії затвердити цю анексію частини території України. Москва стверджує, ніби її вторгнення до України і анексія Криму «відповідають міжнародному праву». Більша частина світової спільноти наголошує, що дії Москви грубо порушують самі засади міжнародного права.
XS
SM
MD
LG