Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: країни-члени не мають зміцнювати безпеку за рахунок інших


Дії Росії стосовно статусу Криму є порушенням її основних зобов’язань перед Організацією з безпеки і співпраці в Європі і несумісні з міжнародним правом, заявив у вівторок міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркгальтер, який зараз головує в ОБСЄ.

Ці односторонні дії також суперечать Хельсінкському Заключному актові ОБСЄ про європейську безпеку, додав він.

Країни-члени ОБСЄ зобов’язалися на такі умови безпеки, за яких усі вони рівні, і жодна з них не має зміцнювати свою безпеку за рахунок інших держав, наголосив Буркгальтер.

Але, додав він, ці події не мають означати кінець дипломатії в намаганні покласти край кризі. «Відвертий і чесний діалог та цілеспрямовані зусилля для «наведення мостів» зараз іще важливіші, ніж будь-коли», – заявив голова ОБСЄ.

За повідомленнями, у вівторок делегація Росії не дала згоди на призначення місії ОБСЄ в Україні, пославшись на необхідність отримати додаткові інструкції з Москви.

У вівторок у Москві президент Росії Володимир Путін підписав із фактичними сепаратистськими керівниками української автономії угоду про вступ Криму й Севастополя до складу Росії за результатами незаконно проведеного там референдуму про це. Він також попросив парламент Росії затвердити цю анексію частини території України. Москва стверджує, ніби її вторгнення до України і анексія Криму «відповідають міжнародному праву». Більша частина світової спільноти наголошує, що дії Москви грубо порушують самі засади міжнародного права.
XS
SM
MD
LG